Wat is de ideale temperatuur #2: huidmondjes

Wist je dat cannabis zichzelf koelt door de huidmondjes (stomate) bij hoge temperatuur door vocht te verdampen? Laten we dat eens vergelijken met een mens. Als wij het warm krijgen beginnen we te zweten. Dat doen we om onze lichaamstemperatuur te koelen. Hierdoor komt er zoutig water uit onze poriën en hebben we vaak grote dorst. Een plant doet precies hetzelfde. Via haar blad drukt ze water uit de huidmondjes de lucht in. Daardoor daalt de temperatuur in het blad, maar wordt er bij de wortels ook een evolutionair proces in gang gezet. De wortels nemen door de verdamping uit het blad namelijk water op. En verlies aan water door het blad moet goedgemaakt worden bij de wortels, zou je simpelweg kunnen zeggen.

Je begrijpt, een plant die zeer effectief koelt neemt dus ook meer water op. Naast het water komt dan ook meer voeding, dat betekent ook de aanmaak van meer plantmassa. In de groeifase betekent het een snellere groei, in de bloeifase betekent het de maximale productie van toppen en gewicht.  Daarom is het controleren van temperatuur zo belangrijk!

Iets wat een effectieve verdamping kenmerkt is de stand van het blad. Je ziet dan de bladeren heerlijk half omhoog wijzen, naar het licht. We noemen dat bij Plantarium graag de ‘hallelujah’ pose. Een teken dat de dame het naar haar zin heeft. Dat is het streven!

Terug naar de temperatuur, want huidmondjes werken niet altijd optimaal. Dat gebeurt bijvoorbeeld als de ruimtetemperatuur te hoog is. Het huidmondje ervaart te veel druk van die (letterlijk) drukkende warmte en heeft moeite om het water eruit te persen. Hierdoor kan de plant zichzelf niet koelen, wat hittestress veroorzaakt. Deze hittestress kenmerkt zich door omhoog wijzende kartels en uiteindes van bladvingers. Vervolgens vergeelt en verdord een blad.

Tip: Hang dus altijd één of meerdere thermo-/hygrometers in je kweektent. Meet de relatieve temperatuur en relatieve luchtvochtigheid in het bladerdek en bij de pot. Daarnaast ook buiten je kweektent, want hierdoor weet je precies hoe warm en vochtig de lucht is die aangezogen wordt, de tent in.

De ruimtetemperatuur met de lamp aan kan ook te laag zijn. Dat veroorzaakt ook slechte verdamping, want er hoeft immers niet zoveel gekoeld te worden. Als het gaat om een minimale dagtemperatuur is het fijn om die boven de 21 graden te houden. Dat heeft met verdamping te maken, maar ook met de worteltemperatuur. Als de temperatuur van de pot onder de 20 graden zakt, is het bodemleven namelijk niet echt actief. Vooral belangrijk bij een biologische kweek!

Lage temperatuur is stilstand

Zorg er in ieder geval voor dat de nachttemperatuur écht niet onder de 17 graden komt. Als dat wel zo is staat de plant letterlijk stil, de dame verdampt immers niets. Daarnaast is het belangrijk om het temperatuurverschil tussen dag en nacht niet te groot te laten zijn. Als er meer dan 8 graden verschil inzit, raden we je aan om in te grijpen. Het zorgt namelijk voor onevenredig groei met soms erg strekkende planten. 

Tip: Een cannabisplant houdt van constante klimaten. Dit is makkelijker te realiseren met een slim trucje. Stel je tijdschakelaar zo in dat de lamp overdag uit is en ‘s nachts brandt. Een lamp produceert immers warmte, die in de koudere nachten effectiever ingezet kan worden.

Wij delen graag kennis! Jij?

Facebook
WhatsApp
E-mail
Telegram
Reddit
Twitter

Geef een reactie

Wanneer ontkiem je wietzaden?

Wanneer ontkiem je wietzaden?

De lente is in aantocht! En na de eerste paar zonnige dagen begint het te kriebelen.. Tijd om je cannabiszaden te ontkiemen en snél een

Translate website

Bèta-test. Try reloading the page when the menu isn’t showing below.

Translate Page
Plantarium Growshop Logo

Plantarium gaat sluiten

Wij houden op dit moment

LEEGVERKOOP

in de winkel