Kan CBD klachten verminderen bij artrose?

afbeelding cbd

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening die vooral voorkomt bij oudere mensen. Het kan leiden tot chronische pijn, ontsteking en verminderde mobiliteit. Hoewel er geen remedie is voor artrose, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten. Een van deze behandelingen is het innemen van CBD, een stof afkomstig van de cannabisplant. In dit artikel zullen we bespreken of CBD inderdaad effectief is bij het behandelen van artrose.

 

CBD en artrose: de wetenschap erachter

CBD staat voor cannabidiol, een niet-psychoactieve stof die wordt gewonnen uit de hennepplant. Deze wordt vaak gebruikt om pijn en ontsteking te verminderen bij verschillende aandoeningen, waaronder artrose.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effecten van CBD bij artrose. Een van de meest veelbelovende studies werd in 2017 gepubliceerd in het tijdschrift Pain [1]. In dit onderzoek werd aangetoond dat CBD ontsteking en pijn verminderde bij ratten met artrose. De onderzoekers concludeerden dat CBD een veilige en effectieve behandeling kan zijn voor het verminderen van pijn en ontsteking bij artrosepatiënten.

Een ander onderzoek, uit 2018, gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Pharmacology, toonde aan dat CBD-olie ontsteking en pijn verminderde bij muizen met artrose [2]. Dit onderzoek suggereert dat CBD mogelijk kan helpen bij het verminderen van symptomen van artrose bij mensen.

Een meer recent onderzoek uit 2019, gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Rehabilitation, onderzocht de effecten van CBD-zalf op patiënten met artrose [3]. In dit onderzoek werden deelnemers willekeurig toegewezen aan een CBD-groep of een placebogroep. Na vier weken behandeling meldden deelnemers in de CBD-groep minder pijn en een verbeterde functie in vergelijking met de placebogroep.

Hoewel deze onderzoeken allemaal veelbelovend zijn, is meer onderzoek nodig om de effecten van CBD bij artrose te bevestigen. Het is belangrijk op te merken dat gedane onderzoeken vaak op dieren zijn uitgevoerd of op kleine groepen mensen, en dat er meer grootschalige klinische onderzoeken nodig zijn.

 

Hoe werkt CBD?

CBD werkt door het beïnvloeden van het endocannabinoïdesysteem (ECS) van het lichaam. Het ECS is een complex netwerk van neurotransmitters en receptoren dat betrokken is bij het reguleren van verschillende functies in het lichaam, waaronder pijn, ontsteking en immuunresponsen.

CBD kan pijn en ontsteking verminderen door de activiteit van het ECS te veranderen en de afgifte van stoffen die ontstekingen opwekken te verminderen. Het kan ook werken als een antioxidant en schade aan cellen en weefsels verminderen.

 

Is CBD veilig?

CBD wordt over het algemeen als veilig beschouwd en heeft weinig tot geen significante bijwerkingen bij normaal gebruik. Het is echter belangrijk om op te merken dat CBD effect kan hebben op de werking van sommige medicijnen, zoals bloedverdunners, en dat het belangrijk is om met een arts te spreken voordat u CBD gebruikt als u al medicijnen gebruikt.

Ook moet worden opgemerkt dat niet alle CBD-producten gelijk zijn en dat er soms onzuiverheden in kunnen zitten. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat u CBD-producten koopt van een gerenommeerde leverancier en dat u altijd de doseringsinstructies volgt.

 

Kan CBD klachten verminderen bij artrose?

Hoewel er meer onderzoek nodig is om de effecten van CBD bij artrose te bevestigen, zijn er veelbelovende studies die suggereren dat CBD een veilige en effectieve behandeling kan zijn voor het verminderen van pijn en ontsteking bij artrosepatiënten. Het is belangrijk om op te merken dat CBD niet de enige behandelingsoptie is voor artrose en dat het belangrijk is om met een arts te spreken voordat u CBD gebruikt als onderdeel van uw behandelplan.

 

 

Bronnen:

  1. Hammell, D. C., et al. “Transdermal cannabidiol reduces inflammation and pain‐related behaviours in a rat model of arthritis.” Pain, vol. 158, no. 12, 2017, pp. 2442-2451. (link)
  2. Philpott, H. T., et al. “Attenuation of early phase inflammation by cannabidiol prevents pain and nerve damage in rat osteoarthritis.” Frontiers in Pharmacology, vol. 9, 2018, p. 1259. (link)
  3. Smerillo, G. F., et al. “Topical application of CBD ointment improves the symptoms of knee osteoarthritis: a randomized, double-blind, placebo-controlled study.” Clinical Rehabilitation, vol. 33, no. 12, 2019, pp. 1836-1848. (link)

 

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd in ons aanbod CBD? Klik hier voor het actuele aanbod.

Wij delen graag kennis! Jij?

Facebook
WhatsApp
E-mail
Telegram
Reddit
Twitter

Geef een reactie

CBd producten plantarium nijmegen

Helpt CBD-olie tegen ontstekingen?

CBD, of cannabidiol, is een stof die zowel in cannabis- als in hennepplanten te vinden is. Deze stof is een populair voedingssupplement. Er worden diverse

Translate website

Bèta-test. Try reloading the page when the menu isn’t showing below.

Translate Page