4 belangrijke tips om schimmel bij buitenwiet te voorkomen

Schimmel bij buitenwiet voorkomen

De bloeifase voor de fotoperiode gevoelige buitenplanten komt er weer langzaam maar zeker aan. In de 2e week van augustus worden dagen korter en beginnen veel buitenplanten aan hun (voor)bloei. We hopen altijd op een goede zomer en nazomer, maar de realiteit leert ons dat die nog wel eens tegen kunnen vallen. In dat geval kun je maar beter weten wat je moet doen om de kans op schimmel bij buitenwiet te verkleinen! In dit artikel geven wij jou een aantal tips om schimmel te voorkomen.

Vocht = risico op schimmel bij buitenplanten

Zorg dat je je planten droog kan zetten als dit nodig is. Vocht op de plant en in je toppen brengt een groot risico op schimmel met zich mee. Door het vocht kan de schimmel zich door de plant verspreiden. Een klein afdakje kan al genoeg zijn. Gebruik voor grotere planten rustig een witte partytent. Het witte doek zal toch een deel van het licht doorlaten. Let daarbij overigens wel goed op of de plant niet tegen de bovenkant van de partytent aangroeit, want dat kan juist weer vochtophopingen veroorzaken.

Houd je plant gezond! Een gezonde en sterke groene plant is beter bestand tegen schimmel dan een ongezonde (vaak gele) plant met een lage weerstand. Het gezond houden van jouw planten is in sommige gevallen natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Echter, als je de juiste hoeveelheid voedingsstoffen in de juiste fase toedient, moet je een heel eind kunnen komen.

Gebruik geschikte voeding

Gebruik voeding die geschikt is voor cannabis. Er zijn allerlei producten op de markt die Stikstof, Fosfor en Kalium (NPK) bevatten, maar de hoeveelheid en verhouding die nodig is, verschilt per soort. Wij verkopen voeding die de juiste verhoudingen voor specifiek de cannabisplant heeft.

Veel kwekers ‘spoelen’ hun planten: ze geven de laatste 10 dagen geen voeding meer, maar enkel water. Wij raden aan wel gewoon voeding te blijven geven: hou de plant tot het einde groen en ze zal een stuk sterker staan in haar strijd tegen schimmels. Spoelen kan de gezondheid van de plant in de laatste twee weken flink omlaag halen. Zonde als je daardoor alsnog last zou krijgen van de schimmels die je zo lang buiten de deur hebt weten te houden.

De gezondheid van je plant zal ook beter zijn als je biologische voeding gebruikt. Met die voeding versterk je namelijk de bodem. Je creëert een uitgebreid bodemleven met bacteriën en nuttige schimmels. De bacteriën en schimmels stimuleren de gezondheid van de plant. Dit zie je terug aan de plant.

Laat gezonde bladeren zitten

Laat gezonde bladeren zitten. Je zult vast genoeg technieken hebben zien passeren op internet of bij medekwekers. Het snoeien van buitenplanten kan zorgen voor een energietekort: de bladeren functioneren als buffer voor als de plant voeding tekort komt. De plant haalt de energie dan uit de bladeren.

Als de plant echt te bossig is en de bladeren elkaar in de weg zitten, verhoogt dat de kans op vochtophopingen waarin schimmels zich kunnen nestelen. In dat geval kun je de plant wel wat uitdunnen. Dit komt overigens vaker voor bij binnenkweek dan bij buitenkweek. Stuur ons gerust een fotootje, wij geven je graag advies!

Houd andere planten in de omgeving in de gaten!

Een mooie groene tuin met veel planten is natuurlijk erg fijn! Een nadeel kan zijn dat al die andere planten ook schimmels kunnen bevatten. En die kan op jouw wietplanten overwaaien. Wij begrijpen dat jouw focus op je wietplant ligt, maar houd ook haar omgeving dus goed in de gaten!

Als je de andere planten goed in de gaten houdt, check die dan ook even op insecten en ongedierte! Tref je meeldauw (wit poeder) of ander ongedierte op andere planten aan? Wees dan verstandig en verplaats je wietplant. Als dit niet uitkomt, neem dan maatregelen om het ongedierte in de andere plant zo snel mogelijk te bestrijden.

 

Wij delen graag kennis! Jij?

Facebook
WhatsApp
E-mail
Telegram
Reddit
Twitter

Geef een reactie

Wanneer ontkiem je wietzaden?

Wanneer ontkiem je wietzaden?

De lente is in aantocht! En na de eerste paar zonnige dagen begint het te kriebelen.. Tijd om je cannabiszaden te ontkiemen en snél een

afbeelding cbd

Kan CBD klachten verminderen bij artrose?

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening die vooral voorkomt bij oudere mensen. Het kan leiden tot chronische pijn, ontsteking en verminderde mobiliteit. Hoewel er geen remedie

Translate website

Bèta-test. Try reloading the page when the menu isn’t showing below.

Translate Page