Nat of droog knippen van wiet toppen?

Droog of nat knippen wiet

Wij krijgen in onze winkel regelmatig de vraag: kun je de cannabis beter nat of droog knippen? In dit artikel geven we daarop antwoord. Zowel droog als nat knippen heeft z’n voordelen, maar ook nadelen. Wij zetten deze eenvoudig voor je op een rijtje. Als bonus geven we je ook nog een tip over het knipafval!

 

Ben je klaar voor de oogst?

Voor je daadwerkelijk gaat knippen is het erg belangrijk om zeker te weten dat de cannabis klaar is voor de oogst. Dit kun je zien door de trichomen te bekijken met een microscoop. Als de trichomen melkachtig gekleurd zijn, dan is de plant klaar om geknipt te worden.

Het is erg belangrijk om een goede scherpe schaar te gebruiken. Maak deze eerst schoon met alcohol. Daarnaast is het aan te raden om het jezelf makkelijk te maken: creëer een fijne plek waar je rustig kunt gaan zitten om te knippen. Liefst knip je boven een grote bak. Op die manier vang je alle sugar leaves (suikerblaadjes) netjes op en blijft je knipruimte schoon.

Knipafval(?)

Waar vroeger de gehele top met blad en al in de joint verdween, wil het oog nu ook wat. Consumenten roken hun cannabis tegenwoordig het liefst zonder de suikerblaadjes. Mensen willen mooie strak geknipte toppen zien.

Dat begrijpen we! Het is wel zeer aan te raden om je knipafval niet weg te gooien. Je kunt er immers nog van alles meedoen. Vanaf nu spreken we niet meer over knipafval maar over suikerblaadjes. Dat zijn dus de kleine blaadjes die uit de toppen steken. Deze suikerblaadjes bevatten meer dan genoeg trichomen (kristallen) om te gebruiken voor extracties of edibles. We hebben het dus niet over de grotere bladeren. Deze bevatten nagenoeg geen trichomen.

De voor- en nadelen van nat knippen

Nat knippen is makkelijker dan droog knippen. Als de toppen nog nat zijn, kun je de suikerblaadjes gemakkelijker netjes wegknippen, omdat ze uit de top steken. Ook bevatten die meer terpenen (geur- en smaakstoffen). Stop ze na het knippen direct in de vriezer en je behoudt het complete terpenen-profiel, zodat ze zeer geschikt zijn om Rosin Extract mee te maken.

Het nat knippen van wiet levert je daardoor ook een visueel mooiere top op.

Groot nadeel van nat knippen is dat het knippen van cannabis dan flink meer geur veroorzaakt. De terpenen zullen bij aanraking in de lucht belanden. Nat zijn de terpenen ‘verser’ dan als de wiet droog is en dat levert meer geur op. Bij Plantarium verkopen wij neutralizers om geuroverlast te voorkomen.

Voor het drogen van strak geknipte toppen heb je een droognet nodig. Deze droognetten passen precies in onze tenten en complete kweeksets.

Omdat je bij nat knippen veel vochtige delen van de plant al weg knipt, duurt het droogproces uiteindelijk korter. LET OP: sneller drogen is niet altijd een voordeel. Als je de cannabis de tijd geeft om rustig te drogen, krijgt het de kans om bladgroen (chlorofyl) af te breken. Snel gedroogde wiet bevat veel chlorofyl en kan scherp aan de keel voelen. Cannabis met weinig chlorofyl zal zacht aan de keel voelen.

 

Droog knippen

Als je de wiet droog knipt krijgt het dus in eerste instantie ruim de tijd om gelijkmatiger te drogen. De top bevat langer vocht en heeft meer kans om chlorofyl af te breken. De blaadjes vouwen zich als een beschermlaagje over de toppen waardoor er minder kristallen verdampen. Er blijven daardoor meer smaak- en geurstoffen in de top zitten.

Curen is daardoor minder noodzakelijk, maar we raden aan om dat wel altijd te (blijven) doen!

Nadeel: de suikerblaadjes zijn bij een droge top in de bloem getrokken. Hierdoor zijn ze moeilijker los te knippen van de top en minder geschikt voor extracties.

 

Conclusie

Het is eigenlijk niet te zeggen welke vorm beter is. Mocht je van plan zijn om extracties te maken van jouw plant, dan is nat knippen aan te raden. Wil je de plant lekker gaan consumeren in een vaporizer? Dan raden we aan om de cannabis droog te knippen.

Wij delen graag kennis! Jij?

Facebook
WhatsApp
E-mail
Telegram
Reddit
Twitter

Geef een reactie

Wanneer ontkiem je wietzaden?

Wanneer ontkiem je wietzaden?

De lente is in aantocht! En na de eerste paar zonnige dagen begint het te kriebelen.. Tijd om je cannabiszaden te ontkiemen en snél een

afbeelding cbd

Kan CBD klachten verminderen bij artrose?

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening die vooral voorkomt bij oudere mensen. Het kan leiden tot chronische pijn, ontsteking en verminderde mobiliteit. Hoewel er geen remedie

Translate website

Bèta-test. Try reloading the page when the menu isn’t showing below.

Translate Page