Wat is de ideale temperatuur #3: stralingswarmte

In de vorige blogs uit deze reeks hebben we de ideale temperatuurrange opgesomt voor LED en HPS. Daarnaast uitgelegd waarom het controleren van temperatuur bij cannabis zo belangrijk is. Nu leggen we je het verschil tussen HPS en LED en hun stralingswarmte uit, als het gaat om de manier waarop beide type lichtbronnen de temperatuur beïnvloeden.

Zoals we al eerder vertelden, warmt een HPS lamp zowel de plant als de ruimte op. De peer wordt immers na een paar uur branden ongekend heet en scheidt daarnaast ook een specifiek soort licht uit. Dit onwaarneembare licht heet ‘stralingswarmte’ en valt in het infrarode spectrum. Denk maar eens aan terrasheaters en straalkachels, bronnen van ongekende hoeveelheden stralingswarmte. Je ziet het niet, maar voelen doe je het wel.

Het verschil tussen HPS en LED

Een HPS lamp wordt van zichzelf dus erg warm en verhoogt daardoor de ruimtetemperatuur in je kweektent. De warmte van de peer moet immers ergens naartoe natuurlijk! En net zoals een terrasheater verwarmt een HPS peer datgene wat het beschijnt. In je kweektent is het niet anders. De stralingswarmte valt direct op de plant en verhoogt daardoor de planttemperatuur. En nu komt het verschil tussen HPS en LED. De LED lamp zelf wordt vaak veel minder warm dan een HPS lamp. Het warmt daardoor de ruimtetemperatuur dus ook veel minder op.

Naast het minimaal verhogen van de ruimtetemperatuur, produceren veel LED’s geen hoge hoeveelheden aan stralingswarmte. De planttemperatuur wordt dus ook niet echt verhoogd, wat natuurlijk bij een HPS wel gebeurd. Dat is precies de reden dat je bij een kweek met LED idealiter streeft naar een hogere ruimtetemperatuur. De LED warmt de plant niet echt op, dat dient de ruimtetemperatuur te doen.

In de kweek met LED is daarom de temperatuur van de lucht die in je tent aanzuigd van enorm belang. De temperatuur van de aangezogen lucht dient eigenlijk al richting de 21 graden Celsius te gaan. Daardoor blijft de ruimtetemperatuur in je kweektent ook in de benodigde range. Logisch, want eenmaal in de kweektent zal de lucht niet zoveel extra verwarmd worden door de LED.

Kweektip: Meet eerst de temperatuur van de plek waar je een kweektent zou willen plaatsen. Als je na die metingen vaststelt dat het kamertje te koud blijkt te zijn, moet je je misschien achter de oren krabben of LED geschikt is. Een HPS lamp zou dan beter passen, aangezien die vaak meer warmte produceren. Daarbij moeten we wel vermelden dat er diverse typen LED-lampen zijn, sommigen worden warmer als anderen. Daar denken we graag met je mee!

Wij delen graag kennis! Jij?

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail
Share on telegram
Telegram
Share on reddit
Reddit
Share on twitter
Twitter
Geef een antwoord
Cor's Kooi Kwekerij 4 plantarium nijmegen

Cor’s Kooi Kwekerij #4

Augustus Nu wordt het pas echt leuk met Cor’s Kooi Kwekerij. De meeste zijtakken staan te trappelen om door de kooi heen gevlochten te worden.

Cors Kooi Kwekerij 3 plantarium nijmegen

Cor’s Kooi Kwekerij #3

Juni/Juli Het grootste werk voor de buitenkweek is gedaan! Als buitenkweker kun je nu heerlijk achterover gaan zitten en toekijken hoe de dames tot wasdom

buitenkweek cor's kooi kwekerij 2

Cor’s Kooi Kwekerij #2

Mei Buitenkweek: Cor’s Kooi Kwekerij: Nu begint het echte werk. Pak de smartpots, het geplastificeerde gaas en de nijptang erbij. Er moet geklust worden! Meet