Wietzaden ontkiemen en opkweken #2

Wanneer ontkiem je wietzaden?

Na het volgen van de stappen in de eerste blog uit deze reeks (wietzaden ontkiemen en opkweken), is het nu tijd om de ontkiemde zaden in kleine potjes te planten! De eerste vijf stappen vind je dan ook in de vorige blog. Lees deze gerust nog even terug. De stappen hieronder begin je met een ontkiemd zaadje.

  1. Het ontkiemde zaadje dien je uit het koffiefilter te halen. Wees voorzichtig en was je handen altijd vooraf! (Nog beter: trek handschoentjes aan). Nu kun je kleine voorgroei-potjes vullen met goede zaai- en stekgrond. Wij gebruiken daar de Canna Terra Professional voor.
  2. Vul dan je potjes met aarde, maar nog niet helemaal vol. Pak een satéprikker en maak een mooi kuiltje voor het worteltje. Plant het ontkiemde zaadje in het potje, met de wortel naar beneden. Je ziet dat de rechte wortel nu goed van pas komt! Begraaf vervolgens het zaadje met de resterende aarde. Geef het potje wat water (niet teveel!)
  3. Vul een propagator met perliet en giet een klein beetje water over het perliet, zodat het kweekkastje wat vochtig wordt.
  4. Zet de voorgroei potjes met de ingeplante ontkiemde wietzaadjes in de propagator. Doe de deksel erop en zet de schuifjes van de propagator open. Idealiter wil je er een lichtbron boven zetten, zoals een TL-lamp, bureaulamp of een Electrox (speciale voorgroei-lamp). Door de aanwezigheid van de lichtbron gaat je plantje niet strekken. Dat is voor het raam soms wel het geval. Voor het raam krijg je dan ook lange slungelige plantjes die je moet ondersteunen. Met een Electrox blijven je planten sterk en gezonder.
  5. Zorg ervoor dat de grond in je potjes de komende dagen wat vochtig is en blijft. Het hoeft zeker niet te nat te zijn. Drassige grond is te nat! Weeg af en toe het potje op. Ga eens proberen of je verschilt kunt voelen in gewicht als je water hebt gegeven en wanneer niet.
  6. Na een dag of drie zie je twee hele kleine blaadjes boven de grond komen, de zogeheten lobblaadjes. Let op: Als er druppels op de twee kleine eerste blaadjes blijft staan, zit er teveel water in de propagator. Zet dan de schuifjes van de propagator helemaal open of laat het deksel er even af.
  7. Op een gegeven moment groeien de jonge wietplantjes de propagator uit. Dan mag je beste het deksel eraf halen. Het wordt dan wel langzaamaan tijd om na te denken over de volgende fase…

 

Op deze wijze kun je de zaailingen 1 á 2 weken voorgroeien. Blijf in ieder geval 18 uur licht geven. Zet je TL balk of Elektrox desnoods op een tijdschakelaar. Hierdoor gaat de groeilamp elke dag op hetzelfde tijdstip aan en op hetzelfde tijdstip uit.

Op een gegeven moment worden je plantjes te groot, hebben ze meer aarde nodig en vooral meer licht.  Merk je dat de plantjes meerdere vertakkingen (nodes) krijgen? En dat er wortels aan de onderkant van het potje uitgroeien? Pot dan de zaailingen over naar een grotere pot. Kies de geschikte pot voor het nieuwe onderkomen van je wietplanten.

Tevens dient ze in een kweektent met minimaal 150 watt licht geplaatst te worden. Tip: voordat je begint met het ontkiemen van een wietzaadje, zorg ervoor dat je een complete kweektent voor wiet in je bezit hebt waar de jongedame naar mag verhuizen. Als je onder LED gaat kweken kan het zijn dat de dames even vertraging hebben. Dat komt door de verandering in lichtspectrum.

Wij delen graag kennis! Jij?

Facebook
WhatsApp
E-mail
Telegram
Reddit
Twitter

Geef een reactie

Wanneer ontkiem je wietzaden?

Wanneer ontkiem je wietzaden?

De lente is in aantocht! En na de eerste paar zonnige dagen begint het te kriebelen.. Tijd om je cannabiszaden te ontkiemen en snél een

Translate website

Bèta-test. Try reloading the page when the menu isn’t showing below.

Translate Page
Plantarium Growshop Logo

Plantarium gaat sluiten

Wij houden op dit moment

LEEGVERKOOP

in de winkel