Wanneer ontkiem je wietzaden?

Wanneer ontkiem je wietzaden?

De lente is in aantocht! En na de eerste paar zonnige dagen begint het te kriebelen.. Tijd om je cannabiszaden te ontkiemen en snél een beetje! Of is het beter om nog even te wachten? Wanneer ontkiem je wietzaden?

Weet dat je zeker niet de enige bent met ontkiem-kriebels in de lente: ook bij Plantarium liggen de koffiefilters dan al klaar! Toch is het niet altijd een goed idee om vroeg in het seizoen te beginnen. Hoewel dat prima mogelijk is, vertellen we je in dit artikel graag over wanneer je beter nog niet (en wanneer juist wel) met ontkiemen kunt beginnen.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een planning is voor buiten kweken wel handig. Neem allereerst de tijd om een soort te kiezen die bij jouw behoeften past. En heb je al nagedacht over waar je je buitenplanten neer gaat zetten? In de volle grond? Zo ja, kies dan voor een schimmel-resistente, weerbarstige soort.

Check voor sterke buitenzaden ons assortiment van geschikte zaden voor de buitenkweek in Nederland.
Meer interesse in speciale wietsoorten? Dan kun je er aan denken om voor Autoflowers te gaan die gekruist zijn met hippe strains. Lees meer over autoflowers in ons artikel op cnnbs.nl.

Vervolgens rijst de vraag die in dit artikel centraal staat: ‘Wanneer ontkiem je wietzaden?’. Laten we vooropstellen dat je op ieder moment zaadjes kan ontkiemen. Dat is het probleem niet. Wat wél belangrijk is, is dat als je vroeger in het seizoen ontkiemt, je ook moet nadenken over waar en hoe de planten zullen groeien. Het is namelijk zo dat planten al vrij snel groot worden en meer  licht nodig hebben.

We zien vaak dat mensen in maart al beginnen, zonder na te denken over het feit dat ze pas in mei naar buiten kunnen. Dat betekent dat de planten nog minimaal een maand ergens binnen moeten kunnen groeien. En dan niet meer voor het raam of onder een bureaulampje. De plant heeft binnen steeds meer en meer licht en ruimte nodig..

 

Om een beeld te schetsen van wat je kunt verwachten, leggen we hieronder uit welke fases na het ontkiemen volgen. Je kan op basis daarvan bepalen of het voor jou de moeite is om eerder te starten met ontkiemen.

Voorgroeien (2-3 weken)

Na het ontkiemen wil je de zaadjes in kleine potjes plaatsen met lichte, luchtige grond. Idealiter hang je daar een voorgroei-lamp boven, maar een bureaulamp volstaat ook prima. De aanwezigheid van een lamp zorgt ervoor dat de zaailingen niet strekken. Gestrekte plantjes zijn lange slungelige plantjes die kunnen omvallen onder hun eigen gewicht. Strekken gebeurt als je de potjes voor het raam zet. Onder een lampje kan een zaailing prima twee weken vertoeven. Je ziet dan dat deze opgroeit en meerdere vertakkingen aanmaakt.

 

Overpotten

Als je wietplantje drie tot vijf vertakkingen heeft, is het tijd om de plantjes naar een grotere pot te verhuizen. Wij raden aan de buitenplant eerst in een ‘tussenmaat’ pot over te potten, en niet direct in de volle grond of grote buiten-pot. In deze tweede voorgroei-fase hebben je planten opnieuw wat meer licht nodig. Een bureaulampje  volstaat dan niet meer. Dat zou groeiachterstand en het ontstaan van allerlei gebreken kunnen veroorzaken. Het kan de plant stress geven, wat de kans op hermafroditisme vergroot. Je hebt dus een goede lamp nodig voor deze tussenfase.

Onder een goede lamp kun je je planten prima 2 tot 4 weken extra laten voorgroeien. Vraag ons gerust naar de beste LED-opties en overweeg een klein kweektentje aan te schaffen. Een HPS-lamp kan ook een optie zijn, omdat het ook wat warmte genereert en de benodigde 150 Watt voor beperkte periode niet onoverkomelijk is.

 

Gratis tip: Een voorgroei-kweektent kun je ná de kweek gebruiken als droogtent! Hang er een droognet in en het is geregeld.

 

Geen mogelijkheid om je wietplant tijdelijk binnen te laten groeien? Dan kun je beter even wachten met ontkiemen!

Echte Nederlandse buitensoorten worden – ook als je iets later start – erg groot, dus maak je daarover geen zorgen! Als je onze kweektips ter harte neemt, komt het vast en zeker goed! Begin eind april rustig met ontkiemen.

 

Conclusie – Wanneer ontkiem je wietzaden?

Er zitten wel degelijk voordelen aan eerder ontkiemen en langer (voor)groeien. De plant heeft meer groeitijd tot de omslag naar de bloeifase  en zal dus waarschijnlijk groter worden. Dat hangt vaak ook samen met meer opbrengst.

Voordelen voor wachten met ontkiemen tot eind april/begin mei zijn er zeker ook! Veel kwekers willen echt geen 3 meter hoge buitenplant in de achtertuin van hun woning. Een grotere plant kan meer geur produceren en valt meer op. Een kleinere plant zet je gemakkelijker onder een afdakje, wat zeker aan het eind van de kweek wel echt een voordeel kan zijn: onder een overkapping krijgt een afbloeiende buitenplant minder regen te verduren. En minder vocht betekent minder kans op toprot en schimmel!

 

We hopen dat je op basis van bovenstaande informatie een goede keuze kunt maken. Laat je vooral door ons voorlichten over de aanschaf van goede buitenzaadjes! Het zou zonde zijn als je aan het eind van de kweek erachter komt dat je al die moeite hebt gedaan voor een matige plant en opbrengst. Kom langs of bel ons gerust!

Wij delen graag kennis! Jij?

Facebook
WhatsApp
E-mail
Telegram
Reddit
Twitter

Geef een reactie

afbeelding cbd

Kan CBD klachten verminderen bij artrose?

Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening die vooral voorkomt bij oudere mensen. Het kan leiden tot chronische pijn, ontsteking en verminderde mobiliteit. Hoewel er geen remedie

Translate website

Bèta-test. Try reloading the page when the menu isn’t showing below.

Translate Page