Wiet knippen en drogen, hoe pak je dit het beste aan?

Wiet drogen en knippen zijn onderschatte onderdelen van de kweek. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk van je zelfgekweekte wietje proeven. Dat begrijpen wij maar al te goed! Wij raden eerst een goede voorbereiding en een gezonde dosis geduld aan. Als je de tijd neemt om jouw cannabis rustig te drogen zul je daar zeker voor beloond worden. Laat jouw wietplant geleidelijk drogen en de rookervaring is een stuk zachter. Wij raden aan hiervoor een complete droogset te gebruiken. Waarom? Dat leggen wij in dit artikel uit.

Een goede droogruimte

Denk goed na over de plek waar je jouw toppen gaat laten drogen. Een vochtige zolder of schuur raden wij af. Een donkere ruimte op kamertemperatuur en 50-60% luchtvochtigheid is ideaal. Deze luchtvochtigheid zorgt voor het gewenste geleidelijke droogproces. Een lagere luchtvochtigheid dan 50-60% zal ervoor zorgen dat er meer chlorofyl in de toppen achterblijft. Een hogere luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat jouw toppen alsnog gaan schimmelen. Het kan lastig zijn om de luchtvochtigheid te stabiliseren, maar probeer zo dicht mogelijk in de buurt te komen. Wij raden aan om hier een compleet ingerichte kweektent voor te gebruiken waar je de luchtvochtigheid zelf kunt regelen. Het is belangrijk om een goede Thermo/Hygrometer te gebruiken in die ruimte. Zo kun je altijd de temperatuur en luchtvochtigheid rondom je toppen in de gaten houden.

Geuroverlast

In de winkel krijgen wij regelmatig de vraag of wiet gaat stinken als je gaat knippen. Nee is dan altijd mijn antwoord. Wiet stinkt niet :). Ja, het zal wel gaan geuren, en sommige soorten (bijv. Amnesia Haze) flink ook. Droog en kweek je in dezelfde ruimte? Dan kun je simpelweg de afzuiger en koolstoffilter gebruiken om geurloos te drogen. Dit geldt ook als je een aparte droogtent zou plaatsen. Hang je de wiettoppen op zolder zorg? Zorg dan ook voor een goede filter en afzuiging. Veroorzaak geen geuroverlast. Dat kan voor problemen zorgen.

Verschillende manieren om wiet te knippen en drogen

  1. Ontdoe de wietplanten van de grote schutbladeren en hang ze in zijn geheel ondersteboven ophangen. Deze optie duurt langer omdat er nog behoorlijk wat vocht in de takken en stam zit. Deze optie is wel het beste om de smaak van de wiet goed naar voren te laten komen. Hoe langzamer je de wietplant laat drogen. Hoe zachter de smaak zal zijn als je gaat consumeren.
  2. Knip de toppen van de takken af en leg ze los van elkaar in een droognet. Het drogen zal een stuk sneller gaan. Dit is helaas niet de beste optie. Als je wiet te snel droogt zal het een scherpe hooiachtige smaak hebben.
  3. Je kunt er overigens ook nog voor kiezen om de toppen te ontdoen van blad maar wel aan de tak te laten zitten. Je knipt de takken van de hoofdstam en legt die met de topjes er nog aan in een droognet. De cannabis zal sneller drogen. Dit zit eigenlijk tussen de eerste twee opties hierboven in

Gebruik bij het knippen een schaar die daarvoor geschikt is. Aan een keukenschaar zullen veel van de trichomen blijven plakken.

Waarom is geduld bij het drogen van wiet belangrijk?

Een wietplant bevat Chlorofyl (bladgroen). Chlorofyl geeft de plant de (donker)groene kleur. Een plant die veel chlorofyl bevat voelt scherp aan de keel. Dit maakt consumeren van de cannabis minder prettig. Een plant die weinig chlorofyl bevat zal juist een zacht gevoel in de keel geven. Doordat er minder chlorofyl in de plant zit komt de smaak van de wiet beter naar voren.

Curen

Tijdens het curen van cannabis zorg je ervoor dat wiettoppen zo lang mogelijk een bepaalde vochtigheid behouden. Door de aanwezigheid van het vocht blijven er diverse processen gaande die de smaak en potentie van je wiet significant verbeteren. Zoals hierboven in dit artikel beschreven blijft er minder chlorofyl in de plant achter. Curen is het rijpingsproces en de laatste fase van de cannabiskweek. Curen doe je nadat je de toppen één a twee weken ten droge hebt gelegd. Na het drogen stop je de toppen in een speciale Curing Jar of andere afgesloten container zoals een glazen weckpot. Zorg ervoor dat de pot 100% luchtdicht is. Om dit te garanderen adviseren wij het gebruik van een Cvault.

Consumeren

Na het curen kun je de cannabis op verschillende manieren consumeren. Om optimaal te kunnen genieten van het geduld dat je hebt gehad tijdens het curen raden wij een kwalitatieve vaporizer aan. Wij hebben verschillende vaporizers in ons assortiment. Met een vaporizer verdamp je de cannabis in plaats dat je het verbrand. Bij de juiste temperaturen komen er geen teer en benzine vrij. De smaak van de wiet zal daardoor beter naar voren komen. De vaporizers kun je op verschillende temperaturen instellen zodat je heel gericht op zoek kunt naar het gewenste effect. Ben je nieuwsgierig naar het gebruik en de voordelen van een vaporizer? Kom gerust eens langs in onze winkel of bel ons via 024 – 3888 408

Heb je nog andere vragen over wiet knippen en drogen? Kom gerust langs in onze winkel of bel ons tijdens openingstijden.

Wij delen graag kennis! Jij?

Facebook
WhatsApp
E-mail
Telegram
Reddit
Twitter

Geef een reactie

Wanneer ontkiem je wietzaden?

Wanneer ontkiem je wietzaden?

De lente is in aantocht! En na de eerste paar zonnige dagen begint het te kriebelen.. Tijd om je cannabiszaden te ontkiemen en snél een

Translate website

Bèta-test. Try reloading the page when the menu isn’t showing below.

Translate Page
Plantarium Growshop Logo

Plantarium gaat sluiten

Wij houden op dit moment

LEEGVERKOOP

in de winkel