Welke aarde heb ik nodig? #2

In het vorige artikel vertelden we je over twee belangrijke zaken in de selectie van goede aarde voor cannabis. Het is altijd aan te bevelen om een zak te kopen die ontwikkelt is voor de cannabiskweek. Toch is het prima als je daar niet voor kiest. Let dan op een paar zaken.

Draai de zak van het tuincentrum eens om en lees het etiket. Goede aarde voor cannabis heeft het liefst een pH range tussen de 6,0 – 6,5. Het moet een luchtige aarde zijn en niet een zware zak. Let er tevens op dat je geen zaai- en stekgrond koopt, dit is in de meerderheid van de gevallen een te fijne aarde. Het is te poederig, te klein gemaakt. Daardoor klinkt het snel in en wordt het erg compact. Het gevolg is minder wortelvorming! Dat is logisch, aangezien de wortels moeite hebben om door de compacte aarde heen te groeien.

Naast de luchtigheid en pH kijk je naar bemesting. Voor de binnenkweek is het wenselijk om de zwaar bemeste aardes te mijden. Het is namelijk zo dat de meststoffen in deze aardes te snel vrijkomen. Dat kan overvoeding als gevolg hebben. Daarnaast is de NPK-verhouding in deze typen aarde niet voor de cannabisplant ontwikkelt. Dat kan later hele rare verschijnselen geven.

Biologische aarde

Alle zakken aarde die wij verkopen wordt vooraf schoongemaakt. Dat doet de fabrikant door de aarde te stomen. Hierdoor sterven alle aanwezige insecten, larven en eitjes. Dat is belangrijk, omdat je natuurlijk niet een kolonie beestjes in je kweektent wil uitnodigen. Verstekelingen in de aarde. Helaas heeft het stomen ook een nadeel, het vermindert ook de hoeveelheid bacteriën en schimmels. Voor een kweek met een minerale voedingslijn is dat geen probleem. De enige aarde die niet helemaal gestoomd wordt is de Canna Terra Professional PLUS. Dat kan ook niet, omdat deze aarde befaamd is om haar rijke bodemleven. Een kweek met biologisch gecertificeerde voeding zoals BioCanna of BioTabs is dan zeer geschikt. De PLUS is een enorm prettige aarde voor de buitenkweek, door de explosie aan bodemleven en het ontbreken van perliet. Het bevat namelijk Frans dennenschors; een producent van enzymen!

Tip: Wil je binnen met Professional Plus kweken? Zet dan tenminste één keer per cyclus nematoden tegen varenrouwmug uit. Hierdoor voorkom je problemen, aangezien varenrouwmug zich nogal eens wil ontwikkelen in deze aarde.

Perliet of niet?

Als laatste willen we je wat vertellen over perliet. Dit zijn de witte korrels die je vaak in aarde vindt. Het is vulkanisch gesteente, wat onder hoge temperatuur wordt gepoft en chemisch wordt gereinigd. Het is niet best voor het milieu, maar heeft wel een paar voordelen. Perliet vergroot de luchtigheid van je aarde en de witte steentjes houden vocht vast. Je begrijpt, hoe meer lucht er bij de wortels komt, hoe effectiever de voedingsopname is. Dat betekent overigens niet dat je een aardemix met extra perliet moet gaan mengen. Dat is niet nodig. Het creëert alleen maar problemen, bijvoorbeeld een onstabiele zuurtegraad of een lagere pH. In een kwalitatieve aarde zit namelijk kalk, die ervoor zorgt dat de pH naar neutraal (7.0) gebufferd wordt. Perliet is een dood gesteente en is gevoelig voor pH schommelingen. Perliet heeft naast het milieubelastende ook een groot nadeel. Het gaat drijven. De kleine korreltjes drijven na verloop van tijd naar de oppervlakte. Als jij dus een zak met perliet door je volle grond buiten hebt gespit, ziet je na een paar maanden allemaal stukjes perliet. Wil je dit niet? Kies dan voor een Plagron Growmix zonder perliet.

Wij delen graag kennis! Jij?

Facebook
WhatsApp
E-mail
Telegram
Reddit
Twitter

Geef een reactie

Wanneer ontkiem je wietzaden?

Wanneer ontkiem je wietzaden?

De lente is in aantocht! En na de eerste paar zonnige dagen begint het te kriebelen.. Tijd om je cannabiszaden te ontkiemen en snél een

Translate website

Bèta-test. Try reloading the page when the menu isn’t showing below.

Translate Page
Plantarium Growshop Logo

Plantarium gaat sluiten

Wij houden op dit moment

LEEGVERKOOP

in de winkel