Welke aarde heb ik nodig? #1

Na het kiezen van je cannabiszaadjes loont om je te verdiepen in de keuze van goede aarde voor cannabis. Erg belangrijk, aangezien de inhoud van je plantpot de wortels van je cannabisplant herbergt. Tegenwoordig zijn er  diverse soorten en diverse merken. In deze blog nemen we je mee in de mogelijkheden, want helaas gaat de keuze van aarde soms niet helemaal goed. Kwekers kopen aarde van het tuincentrum met een te hoge pH waarde of vergissen zich in de hoeveelheid bemesting in de zak potgrond.

Laten we eerst bij de basis beginnen. Allereerst dien je natuurlijk een vijftal cannabiszaden te ontkiemen met behulp van de koffiefiltermethode. Na de ontkieming gaan de zaadjes in kleine voorgroeipotjes. In deze potjes is het aan te raden om luchtige, lichtbemeste aarde te gebruiken. Hierdoor kunnen de nieuwe wortels zich makkelijk verspreiden en groeit je zaailing het snelst. De luchtigheid van aarde wordt veroorzaakt door de gebruikte veen- en turfsoorten. Dat lees je ook achterop de zak. Daarnaast is het prettig als er wat perliet in de aarde zit. Dit is vulkanisch gepoft gesteente, welke zorgt voor makkelijke zuurstoftoevoer naar de wortels. Naast de luchtigheid is ook de hoeveelheid bemesting belangrijk. Hiermee bedoelen we hoeveel meststoffen, hoeveel voeding er in de aarde aanwezig is. Je begrijpt dat een klein plantje weinig voeding nodig heeft. Dat is de reden dat we kiezen voor een lichtbemeste aarde zoals Canna Terra Professional.

Na een tweetal weken in de kleine voorgroeipotjes is het tijd om de dames over te potten. Als het gaat om het buitenseizoen heb je twee keuzes. Je verpot de groene godinnen naar de volle grond of de wietplanten worden in plastic potten gestopt. Beiden hebben voordelen en nadelen. In de binnenkweek is het natuurlijk altijd een plastic pot van een bepaald volume.

Daarbij direct een praktische tip. Koop altijd iets meer aarde dan je plantpotten samen. Oftewel, als ik 5 vierkante potten van 18 liter in een M kweektent zet, koop ik idealiter 100 liter aarde. Aarde klinkt na een week of drie altijd wel wat in. Idealiter wil je het volledige volume van de pot gebruiken. Hoe meer aarde, hoe meer wortels, hoe meer plantenmassa boven de grond

Waar wil ik rekening mee houden?

Wij verkopen een tweetal merken waar we volledig achter staan en goede ervaringen mee hebben. Dat is CANNA en dat is Plagron. Beide fabrikanten hebben diverse soorten goede aarde voor cannabis. In de afweging welke aarde voor jou geschikt is dien je even vooruit te kijken. De keuze van aarde heeft namelijk ook te maken met de keuze van je voedingslijn. Oftewel, wat jij later aan de plant wil gaan geven. Het is namelijk belangrijk om overbemesting te voorkomen. Dat betekent dat de plant te veel voeding opneemt, wat je terugziet in het blad. De plant krijgt dan gele puntjes. Daarnaast wil je natuurlijk geen ondervoeding; waarbij je wietplant te weinig voeding kan opnemen.

Elke zak goede aarde voor cannabis heeft een bemestingsratio, het bevat een bepaalde hoeveelheid meststoffen. Dit zijn de NPK-verhouding, wat staat voor stikstof, fosfor en kalium. Zo heb je een Lightmix als Canna Terra Professional, die ongeveer 1 week voeding bevat. Dat betekent dus ook dat je al vrij snel na het overpotten zelf je groeivoeding moet geven. Doe je dat niet, dan gaat je wietplant snel gebreken en tekorten laten zien. Je ziet dan geel wordend blad en stagnerende groei… Naast deze lichtbemeste aarde hebben we ook een Plagron Batmix. Deze is zeer rijk bemest en bevat zelfs 4 tot 6 weken voeding! Hierdoor hoef je dus een paar weken geen voeding toe te dienen. Doe je dat wel, dan riskeer je overvoeding.

Tip: De Batmix is erg ideaal voor de Autoflower met een klein budget. Het bevat voldoende voeding voor de groeifase. Het betekent dat groeivoeding niet aangeschaft hoeft te worden. Voor maximale ontwikkeling raden we je wel aan om bloeivoeding te gebruiken.

Wij delen graag kennis! Jij?

Facebook
WhatsApp
E-mail
Telegram
Reddit
Twitter

Geef een reactie

Wanneer ontkiem je wietzaden?

Wanneer ontkiem je wietzaden?

De lente is in aantocht! En na de eerste paar zonnige dagen begint het te kriebelen.. Tijd om je cannabiszaden te ontkiemen en snél een

Translate website

Bèta-test. Try reloading the page when the menu isn’t showing below.

Translate Page
Plantarium Growshop Logo

Plantarium gaat sluiten

Wij houden op dit moment

LEEGVERKOOP

in de winkel