Hoeveel water moet een cannabisplant hebben?

Water is geven is een van de belangrijkste (en meest onderschatte) onderdelen van jouw kweekronde. Hoeveel water moet een cannabisplant hebben? Je geeft al snel te veel of te weinig water. Voor je het weet staat je dame te verdrinken of te snakken naar vocht! Ze zal zeker niet vergaan als je een keer per ongeluk uitschiet bij het water geven of als je het een keer vergeet. Maar, als je over langere periode te veel of te weinig water geeft ga je dit absoluut merken aan het resultaat. Je plant blijft klein en levert lang niet zoveel op als mogelijk. Het streven is je wietplant van precies voldoende water voorzien. En dat is een streven, omdat het nooit honderd procent goed gaat.

Hoe doe je dat?

Voordat we dat uitleggen een paar algemene principes. Je zult vast wel begrijpen dat een kleinere plant minder water consumeert dan een grotere cannabisplant. Daarnaast is de hoeveelheid water afhankelijk van de temperatuur in je tent. Hoe warmer, hoe meer water de plant nodig heeft. Tevens is het belangrijk dat je plant in een goede bodem staat, met kwalitatieve aarde. Je merkt het, de vraag: “Hoeveel water moet ik mijn wietplanten geven?” is moeilijk te beantwoorden. Het ligt aan een aantal factoren. Wij begeleiden je om de kunst van het water geven zelf onder de knie te krijgen.

Hoe bepaal je hoeveel water een cannabisplant moet hebben?

Daar zijn een paar richtlijnen voor. Ten eerste communiceert je dame via haar bladeren. Aan de stand van het blad kun jij zien of je te veel of juist te weinig water geeft. Als het blad schuin naar boven gericht staat heeft ze het zeer goed naar haar zin. Je ziet dat de plant blij is! Als jouw planten hun bladeren laten hangen is er iets aan de hand.  Het kan zijn dat je teveel water of zelfs te weinig water hebt gegeven.

Hangen de bladeren maar voelen ze nog wel stevig aan? Dan is dat een indicatie dat je teveel water geeft. Er zit immers veel water in het blad en daarom zijn ze stevig. Hangen de bladeren slap en futloos? Is het blad bovendien heel dun en fragiel? Dan is dat een indicatie dat je te weinig water geeft. Beide lijken best op elkaar maar als je wat ervaring hebt zul je het verschil zeker gaan zien. Ten tweede kun je de pot simpelweg optillen. Letterlijk wegen! Dat moet je wel gaan trainen. Weeg dan elke dag eerst de pot zonder water. Dat is je referentiepunt. Vervolgens geef je een dosering water en til je nog een keer. Je voelt letterlijk dat de pot zwaarder is. Houdt altijd bij hoeveel milliliter water je per dag per pot geeft en maak een logboek.

De volgende dag til je de pot nogmaals op. Als deze zwaar aanvoelt kan het zijn dat er nog genoeg water in zit, ook al is de bovenste laag van jouw aarde droog. Dat kan betekenen dat je geen water hoeft te geven. Heb daar dan ook vertrouwen in en geef geen water. Het kan zijn dat de pot vederlicht is en dat de bladeren hangen. Dat betekent dat je de dag ervoor te weinig water gegeven hebt. In je logboek lees je precies hoeveel je hebt gegeven, wat je bij deze waterbeurt dus iets verhoogt. Het doel is dat er de volgende dag nog een beetje water aanwezig is in de pot. Oftewel, dat de plant niet alles heeft opgebruikt.

Zo blijf je zoeken naar de perfecte hoeveelheid. Daarbij is de uitspraak ‘Less is more’ relevant! Een populaire uitspraak die zeker op gaat bij het verbouwen van cannabis. Vooral voor beginners is het belangrijk om voor je gevoel nét te weinig water te geven.

Tip: De temperatuur van het water is ook erg belangrijk. Let daarop! Zorg dat het water op kamertemperatuur is als je dit aan je plantje geeft. Vergelijk het maar eens met jezelf toen je vroeger in het kleine, steenkoude buitenbadje sprong. Je lichaam reageert daar niet prettig op, hetzelfde geldt voor de plant. Daarnaast is té koud water schadelijk voor bacteriën in je bodemleven!

Wij delen graag kennis! Jij?

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail
Share on telegram
Telegram
Share on reddit
Reddit
Share on twitter
Twitter
Geef een antwoord
Cor's Kooi Kwekerij 4 plantarium nijmegen

Cor’s Kooi Kwekerij #4

Augustus Nu wordt het pas echt leuk met Cor’s Kooi Kwekerij. De meeste zijtakken staan te trappelen om door de kooi heen gevlochten te worden.

Cors Kooi Kwekerij 3 plantarium nijmegen

Cor’s Kooi Kwekerij #3

Juni/Juli Het grootste werk voor de buitenkweek is gedaan! Als buitenkweker kun je nu heerlijk achterover gaan zitten en toekijken hoe de dames tot wasdom

buitenkweek cor's kooi kwekerij 2

Cor’s Kooi Kwekerij #2

Mei Buitenkweek: Cor’s Kooi Kwekerij: Nu begint het echte werk. Pak de smartpots, het geplastificeerde gaas en de nijptang erbij. Er moet geklust worden! Meet