Wat kenmerkt geschikte buitenzaadjes?

Het buitenseizoen staat weer voor de deur! Tijd om de buitenkweek voor te bereiden. In deze blog helpen we je bij het selecteren van de wietzaadjes. Er zijn namelijk een paar kenmerken die een geschikte buitensoort typeren, welke worden verkregen door wietplanten met elkaar te kruisen. Veredelen noemen ze dat. Door de selectieve veredeling kun je bijvoorbeeld een bepaald smaakpallet behalen, een hoge opbrengst of een hoog THC percentage. Met veredelen kun je ook geschikte soorten voor het Nederlandse klimaat creëren en daar gaan het nu over hebben. Je bent namelijk een heel seizoen bezig met het verzorgen van de cannabisplanten. Laat deze moeite, tijd en kosten niet voor niks zijn. Want waar moet je op letten bij buitenzaadjes?

Allereerst raden we je aan om zaden te ontkiemen die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. Dat betekent geen ‘outdoor’ zaden voor Spanje, Italië of Frankrijk. Nederland is immers een stuk kouder en natter. Vooral voor de startende buitenkweker is dit relevant, want niet iedere wietsoort is geschikt voor ons kikkerlandje! Deze échte NL buitensoorten bezitten een paar eigenschappen.

Korte bloeitijd & schimmelresistent

Ten eerste zie je dat hun bloeitijd erg kort is. De soorten hebben een snelle rijpingsfase, waardoor  de dame eerder in het seizoen klaar is om te oogsten. Ze hoeft daardoor minimaal tot niet de koude en regenachtige oktoberdagen te trotseren. Er valt letterlijk minder regen op de plant en je zware toppen komen minder in aanraking met nattigheid. Dat voorkomt schimmelproblemen zoals toprot of meeldauw. Je zoekt daarom ook een soort die erg schimmelresistent is. Vooral met de onregelmatige temperaturen in de Nederlandse nazomer / herfst is het verstandig om genetica te kiezen met hoge weerstand.

 

 

Snel in de bloei

Naast een korte bloeitijd is het ook wenselijk om een soort te selecteren die snel in de bloei schiet. Daarmee bedoelen we: vroeg in het seizoen. Idealiter schakelt de plant namelijk snel over van de groeifase naar de bloeifase. Zo zien we bijvoorbeeld dat veel sativa dominante soorten erg laat beginnen met het aanmaken van witte haartjes, het startsignaal van de bloeifase. Tel daarbij op dat deze genetica vaak langer de tijd nodig heeft om af te rijpen en je begrijpt dat veel sativa dominante planten afvallen.  De indica-dominante soorten zijn daarentegen veel geschikter voor ons klimaat. Dat komt omdat deze genen vaker een hogere schimmelresistentie hebben met een kortere bloeitijd.

Toch gaat die vlieger niet altijd op. Zo hebben we ook sativa’s in ons assortiment die specifiek voor het Nederlandse klimaat zijn veredeld. Deze soorten hebben de uplifting en energieke high waar sativa om bekend staat, maar tegelijkertijd een verkorte bloeitijd en hoge schimmelresistentie.

Gefeminiseerde zaden

Let naast de bloeitijd en schimmelresistentie ook op het geslacht. Idealiter wil je namelijk vrouwtjes overhouden die in de bloei schieten. Die kans vergroot je aanzienlijk door gefeminiseerde zaden te gebruiken, welke door een techniek vrouwelijk gemaakt zijn. Althans: 99,99% kans op vrouwelijke planten. Naast gefeminiseerde soorten lees je ook over reguliere zaden. Deze hebben 50/50 kans om in de bloeifase een mannetje of een vrouwtje te worden. Dat is niet altijd wenselijk, aangezien je het geslacht pas waarneemt wanneer de bloeifase begint. Dan heb je de planten al een tweetal maanden verzorgd. We raden je aan om mannetjes te verwijderen in verband met bestuiving. Als de pollen van het mannetje op de vrouwelijke bloemen komen, worden er zaden aangemaakt. Niet wat je wil zien in je buitenwiet natuurlijk. Dat betekent ook dat je met de grenzen van het gedoogbeleid, vijf planten voor eigen gebruik, je minder planten overhoudt als je met reguliere zaden ontkiemt. Je moet er altijd één of twee verwijderen namelijk.

Heb je nog verdere vragen over de keuze van de soort? Laat je gerust door ons informeren. We helpen je graag namelijk!

Wij delen graag kennis! Jij?

Facebook
WhatsApp
E-mail
Telegram
Reddit
Twitter

Geef een reactie

Wanneer ontkiem je wietzaden?

Wanneer ontkiem je wietzaden?

De lente is in aantocht! En na de eerste paar zonnige dagen begint het te kriebelen.. Tijd om je cannabiszaden te ontkiemen en snél een

Translate website

Bèta-test. Try reloading the page when the menu isn’t showing below.

Translate Page