Wat te doen tegen spint #1? 

Last van spint in je kweektent? Tijd om daar snel wat aan te doen! Het liefst zonder gif en volledig biologisch. In ons Cannabis Expertisecentrum hebben we veel ervaring met de bestrijding van onder andere de vervelende kasspint. Spint is een hele hardnekkige plaag die de plant in zeer korte tijd flink beschadigt. De kleine insecten zijn lastig te zien, maar als je goed kijkt aan de onderkant van het blad (eventueel met vergrootglas) zie je hele kleine beestjes (stipjes) bewegen. Daar moet je wat aan doen, want binnen korte tijd zijn vele bladeren aangetast en je toppen volledig bedekt met een spinnenweb.

Wat is spint?

Wat veel mensen niet weten is dat er een flink aantal spintrassen zijn. Tetranychus urticae, ook wel bonespint of in de volksmond kasspint genoemd, is de meest voorkomende spintsoort in de kleine kweektent onder een lamp. Deze kasspint is geel van kleur met bruine vlekjes aan de zijkant. Het is een zeer klein beestje en in het volwassen stadium slechts ongeveer 0,5 mm groot. Je begrijpt dat het kleine formaat het lastig maakt om spintmijten waar te nemen. Zo’n klein beestje kan zich immers overal verschuilen. Het verstopt zich in de kleinste kieren. En wanneer het dan warmer wordt, of jij weer je HPS lampen aanzet, wordt het beestje wakker en gaat het op zoek naar voedsel.

De kasspint kent vijf levensstadia. Na een succesvolle sjans poging legt het bevruchte vrouwtje ongeveer 80 eitjes. Uit elk eitje komt een larve, dat zich vervelt tot een protonimf. Na een paar dagen vindt er een volgende vervelling plaats en wordt het insect een deutonimf genoemd. Weer een paar dagen later is het een volwassen spintmijt geworden. Dan begint de jacht naar een vrouwtje en de onvermijdelijke paring. Vervolgens begint het opnieuw. De insecten leggen hun eitjes aan de onderkant van het blad en de larven zuigen sap uit het blad. Dit uit zich aan de bovenkant in kleine stipjes. De bladeren zijn niet meer instaat tot een optimale fotosynthese en dat betekent minder uiteindelijk minder groei en minder opbrengst.

De totale cyclus in de kweektent van eitje tot volwassen spint duurt ongeveer 17 dagen bij een temperatuur van 20 °C. De levenscyclus verloopt sneller hoe warmer de ruimte is. Bij 30 °C duurt het namelijk nog maar 7 dagen! Bij 12 °C staat de ontwikkeling stil. Zo ook de progressie van je planten overigens. Spint houdt van hoge temperaturen en een lage luchtvochtigheid. Dat is ook de reden dat een spintplaag zich vooral in de bloeifase ontwikkelt, wanneer jij de luchtvochtigheid naar beneden brengt om budrot te voorkomen. Spint houdt niet van een luchtvochtigheid boven de 60%, dat vinden ze verschrikkelijk.

Wat doet het?

Een spintmijt beschadigt het blad van je wietplant. De larven zuigen het blad leeg en dat veroorzaakt de gele spikkels. Door de beschadiging kan de plantaardige zonnecollector minder energie produceren. Er vindt immers minder fotosynthese plaats. Hierdoor groeit je plant minder hard, maakt het minder plantenmassa aan en is het continu bezig om de plaag te weren. Je kunt je voorstellen hoe groter het aantal spintmijten, hoe meer bladeren er beschadigt raken. Met verlies in opbrengst en kwaliteit. Om over de bugs op je buds nog maar niet te spreken.

Lees hier deel 2 voor tips over bestrijding en preventie!

Wij delen graag kennis! Jij?

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail
Share on telegram
Telegram
Share on reddit
Reddit
Share on twitter
Twitter
Geef een antwoord
Cor's Kooi Kwekerij 4 plantarium nijmegen

Cor’s Kooi Kwekerij #4

Augustus Nu wordt het pas echt leuk met Cor’s Kooi Kwekerij. De meeste zijtakken staan te trappelen om door de kooi heen gevlochten te worden.

Cors Kooi Kwekerij 3 plantarium nijmegen

Cor’s Kooi Kwekerij #3

Juni/Juli Het grootste werk voor de buitenkweek is gedaan! Als buitenkweker kun je nu heerlijk achterover gaan zitten en toekijken hoe de dames tot wasdom

buitenkweek cor's kooi kwekerij 2

Cor’s Kooi Kwekerij #2

Mei Buitenkweek: Cor’s Kooi Kwekerij: Nu begint het echte werk. Pak de smartpots, het geplastificeerde gaas en de nijptang erbij. Er moet geklust worden! Meet