Hoe voorkom je meeldauw?

Heb jij je cannabis plant ook wel eens aangetroffen met een laagje wit poeder op de bladeren? Op het oog wellicht onschuldiger dan gedacht! Een veel voorkomende plaag bij cannabisplanten is meeldauw. Dit is een dunne, oppervlakkige schimmelaantasting, waarbij een wit of grijzige schimmelpluis gevormd wordt. De infectie kan zich erg snel verspreiden en is soms lastig te behandelen. Daarom raden we je aan om de plaag direct te herkennen en te bestrijden. Hoe kun je meeldauw voorkomen? Dat lees je in deze blog.

Wat is het verschil?

Meeldauw kunnen we onderscheiden in echte meeldauw en valse meeldauw. De verschillen tussen echte en valse meeldauw zijn goed te herkennen. Bij echte meeldauw (ook wel ‘witziekte’ genoemd) zie je in het eerste stadium van de infectie kleine blaarachtige vlekjes. Vervolgens ontstaan er op de bovenkant van het blad witte stoffige schimmelpluizen die je eraf kan poetsen. Doe je hier niks tegen, dan verkleurt de witte schimmel naar een donkere kleur. In deze fase heeft de schimmel zich al verspreid over de hele plant. Echte meeldauw komt vooral in de zomer opzetten en gedijt het beste bij droog weer. Dat betekent lage temperaturen, lage luchtvochtigheid en veel wind. Bij valse meeldauw worden er grijze schimmel pluizen gevormd aan de onderkant van het blad. Dit herken je aan de bovenkant van het blad doordat het blad met enkele kleine gele en bruine vlekken bedekt is. Deze vlekken kan je in tegenstelling tot echte meeldauw niet van het blad vegen. Een ander belangrijk verschil is het klimaat, valse meeldauw gedijt juist beter bij natter weer met hoge luchtvochtigheid.

Werk preventief, vooral bij meeldauw

Als de schimmel eenmaal aanwezig is, is het eigenlijk al te laat. De schimmel heeft zich al verankerd in het blad en bij de juiste omstandigheden verspreidt het zich in een paar dagen verspreid over de gehele plant. Daarom is preventieve behandeling de beste bestrijdingsmethode. Laten we je snel een paar tips geven!

Tip #1 voor de buitenkweker: Koop schimmelresistente buitensoorten

Koop buiten zaden met een goede genetica die ook geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. Zorg dat je genoeg en kwalitatieve voeding geeft. Dit verhoogt de weerstand van jouw cannabisplant. Zorg voor voldoende luchtcirculatie om te voorkomen dat er vochtophopingen ontstaan op plekken waar veel blad aanwezig is. Het is ook belangrijk om de bladeren die van jouw plant afvallen op te ruimen om te voorkomen dat die gaan schimmelen.

Tip #2: Werk hygiënisch! 

Een algemene richtlijn voor iedere cannabiskweker. Ga altijd schoon en hygiënisch te werk. Als je van te voren de natuur in bent geweest is de kans aanwezig dat je enkele schimmelsporen bij je draagt. Denk hier dus goed bij na voordat je aan de slag gaat met de planten. Doe je schoenen uit, klopt je kleren uit en trek desnoods iets anders aan.

Tip #3: Zet CannaCure in als preventief middel

Voor welke oplossing je ook kiest, wij raden ten alle tijden af om met chemische bestrijdingsmiddelen aan de slag te gaan. Het gaat immers om je eigen gezondheid. Voor het bestrijden en voorkomen van schimmels adviseren we om CannaCure te gebruiken in de groeifase. Bij meeldauw gebruik je de spray-variant en bespuit je de boven- en onderkant van het blad. Dit doe je maximaal twee per week. In de CannaCure zit ureum en ijzer, deze voedingsstoffen verstevigen de celwand van de cellen in het blad, waardoor schimmelsporen minder makkelijk binnendringen.

Tip #4: Voorkom open wonden

Let er tot slot ook op dat je geen handelingen meer doet met je plant waardoor wondjes ontstaan. Via die wondjes kunnen de schimmelsporen zich gemakkelijk hechten. Denk hier dus aan bij het toppen of bij het uitvoeren van high-stress trainingen.

Heb je meer vragen? Of vind je het lastig om meeldauw te herkennen? Kom gerust eens langs met een foto, dan helpen we je verder.

Wij delen graag kennis! Jij?

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail
Share on telegram
Telegram
Share on reddit
Reddit
Share on twitter
Twitter
Geef een antwoord
Cor's Kooi Kwekerij 4 plantarium nijmegen

Cor’s Kooi Kwekerij #4

Augustus Nu wordt het pas echt leuk met Cor’s Kooi Kwekerij. De meeste zijtakken staan te trappelen om door de kooi heen gevlochten te worden.

Cors Kooi Kwekerij 3 plantarium nijmegen

Cor’s Kooi Kwekerij #3

Juni/Juli Het grootste werk voor de buitenkweek is gedaan! Als buitenkweker kun je nu heerlijk achterover gaan zitten en toekijken hoe de dames tot wasdom

buitenkweek cor's kooi kwekerij 2

Cor’s Kooi Kwekerij #2

Mei Buitenkweek: Cor’s Kooi Kwekerij: Nu begint het echte werk. Pak de smartpots, het geplastificeerde gaas en de nijptang erbij. Er moet geklust worden! Meet