Wat betekent pH-waarde en waarom is die belangrijk? #2

In de vorige blog vertelden we over het hoe en waarom van de juiste pH-waarde voor cannabis. Nu is het tijd om een overzicht te schetsen van de drie meest gebruikte substraten en hun PH-waarde. 

Voor aarde wil je voedingswater geven met een pH tussen de 6,3 en de 7.0. Richting neutraal dus. Dat betekent dat je vaak helemaal niets hoeft te doen. Veel kraanwater ligt al rond neutraal en kun je zonder te meten of te verhogen/verlagen aan je groene godinnen geven. Daarbij heeft kwalitatieve aarde een bufferende functie. Het betekent dat stoffen in de aarde, in veel gevallen kalk, zorgen dat de pH waarde bij de wortels in de gewenste range blijft. Daarom is het kopen van geschikte aarde voor cannabisplanten zo belangrijk. 

Bij de kweek op kokosvezel streef je naar een pH van 5,6 – 5,8 in je gieter. Het heeft ermee te maken dat het substraat anders is en de wortelzone ook anders omgaat met de aanwezige voedingsstoffen. Let er wel op dat een strikt biologische kweek op kokos ook niet mogelijk is. Bodemleven floreert niet in deze zuurdere omgevingen. Plus, op kokos geef je minerale voeding. Met het zout kunnen de bacteriën en schimmels niet veel, ze hebben organisch materiaal nodig. Je dient dus de pH-waarde van het voedingswater elke keer bij het bewateren van je potten met kokos te meten en bij te stellen. Doe je dat niet, zie je al zeer snel problemen. Het kweken op kokos is daarom ook arbeidsintensiever en lastiger voor beginnende kwekers. 

Bij de hydrokweek in water, bijvoorbeeld in een recirculerend Deep Water Culture (RDWC) ligt de pH tussen de 5,5 en de 6,1. Net zoals cocos is het essentieel dat je de pH in het systeem stabiel en constant houdt. Dat betekent elke dag meten en bijstellen.

Niets meten bij een biologische kweek op aarde

Wil je niet in de weer zijn met pH-meters? Dan raden we je aan om te kiezen voor een hoge kwaliteit aarde in combinatie met gecertificeerde biologische aarde. Denk dan aan BIOCANNA of Bio-tabs in combinatie met de Professional Plus van CANNA. De biologische voeding stimuleert een actief bodemleven en regelt de pH-waarde bij de wortelzone automatisch. Bovendien bevat de biologische voeding minimaal tot geen mineralen (zouten) waardoor ook het meten van jouw EC-waarde (voedingconcentratie) niet langer nodig is. Belangrijk is wel om ook altijd even de pH-waarde van jouw water te meten of op te zoeken natuurlijk, om zeker te weten dat deze niet te zuur of te basisch is. Zelfs in het geval van biologische voeding kun je niet uit de voeten als de pH van het kraanwater boven de 7,6 of 5,9 is. Er zijn delen in Nederland waar het water een PH-waarde heeft van 9... Dan is het alsnog verstandig om jouw water met PH- naar beneden af te zuren.

Wij delen graag kennis! Jij?

Facebook
WhatsApp
E-mail
Telegram
Reddit
Twitter

Geef een reactie

Wanneer ontkiem je wietzaden?

Wanneer ontkiem je wietzaden?

De lente is in aantocht! En na de eerste paar zonnige dagen begint het te kriebelen.. Tijd om je cannabiszaden te ontkiemen en snél een

Translate website

Bèta-test. Try reloading the page when the menu isn’t showing below.

Translate Page