Wat betekent pH-waarde en waarom is die belangrijk? #1

De pH-waarde, je hebt er vast wel eens iets over gehoord. Maar wat betekenen deze twee letters eigenlijk? Waarom is die belangrijk? En waarom zou je er überhaupt iets mee moeten? Hoe zet je het in bij je kleinschalige cannabiskweek? Op die vragen geven we je in deze reeks antwoord. 

Om meteen met de deur in huis te vallen: de pH-waarde geeft de zuurtegraad van een waterige substantie aan. Dat kan een voedingsoplossing zijn, het water in je gieter, je run-off in het geval van hydrokweek etc.. Het zegt eigenlijk hoe zuur of hoe basisch het vocht is. Een pH lager dan 7 noemen we ‘zuur’, een pH hoger dan 7 noemen we ‘basisch’. Je leest het al, een pH van 7 is neutraal. De zuurtegraad kan je op verschillende manieren meten, bijvoorbeeld met kleurstoffen. Je kent vast die goedkope pH strips, een perfect voorbeeld van het meten van pH. Nog beter is een kwalitatieve pH-meter te gebruiken. Deze meet de elektrochemische reactie en bepaalt op die manier veel nauwkeuriger de zuurtegraad. De ervaren kweker weet hoe belangrijk een goed functionerende pH meter is, aangezien je op basis van de metingen de zuurtegraad van je voedingswater verhoogt met pH+ of verlaagt met pH-. Als je pH-meter het niet goed doet, ga je dus fouten maken. Dat zie je direct terug in je wietplant. 

De juiste pH voor het juiste substraat

Veel voedingsproblemen bij het kweken van cannabis worden namelijk veroorzaakt door een onjuiste pH-waarde van het voedingswater. Hierdoor kan het voorkomen dat de zuurtegraad in de pot, bij de wortelzone, te zuur of te basisch is. Dat betekent een slechtere opname van voedingstoffen. Het zorgt voor tekorten, ongezonde planten en logischerwijs minder opbrengst. Het is dus erg belangrijk om te zorgen dat je de pH van je water in de gaten houdt.

Welke pH-waarde moet ik aanhouden? 

Om die vraag te beantwoorden is het allereerst belangrijk te weten welk substraat je gebruikt. Kweek je op grond, kokos, water (of mapito, kleikorrels, schuim, steen, lava-brokken etc). Elk substraat heeft een ideale pH waarde van het voedingswater namelijk. Het is dus niet zo dat er één pH-waarde voor iedere kweek geldt. In de volgende blog delen we de verschillende pH-waardes per medium. 

Meet de pH van je kraanwater

Alvorens je aan de slag gaat of een keuze maakt van medium bekijk je de pH van het kraanwater. Gelukkig is het water in de meeste delen van Nederland prima geschikt. Anders kun je de PH-waarde van jouw water omhoog of omlaag brengen door het gebruik van producten als Canna PH- en Canna PH+. Het is echter wel een nauwkeurig werkje waarbij je gemakkelijk fouten kunt maken als je niet weet wat je doet. Je kunt er behoorlijk wat schade mee aanrichten als je het niet goed doet.

Wij delen graag kennis! Jij?

Facebook
WhatsApp
E-mail
Telegram
Reddit
Twitter

Geef een reactie

Wanneer ontkiem je wietzaden?

Wanneer ontkiem je wietzaden?

De lente is in aantocht! En na de eerste paar zonnige dagen begint het te kriebelen.. Tijd om je cannabiszaden te ontkiemen en snél een

Translate website

Bèta-test. Try reloading the page when the menu isn’t showing below.

Translate Page
Plantarium Growshop Logo

Plantarium gaat sluiten

Wij houden op dit moment

LEEGVERKOOP

in de winkel