Wat te doen tegen slakken? #1

Heb jij ook wel eens machteloos staan toekijken hoe deze onverzadigbare weekdieren in grote getalen jouw cannabisplant aanvallen? Lees deze blog en ontdek hoe jij jouw wietplant slakkenvrij gaat houden. Om te beginnen komen slakken gelukkig vooral buiten voor, wat vooral de binnen kwekers natuurlijk een slok op een borrel scheelt. Buiten kunnen de beestjes echter zeer hardnekkig zijn en als je niets doet zullen ze jouw cannabis-plant met huid en haar verslinden. 

De meeste slakkensoorten zijn hermafrodiet, hierdoor hebben ze geen partner nodig om zichzelf voort te planten. Een slak legt gemiddeld 500 eitjes per jaar in Nederlandse aarde, composthopen of plantafval. Het eitje komt uit elke uitkomen bij warm en vochtige omstandigheden. Tegenwoordig zijn er ook slakkensoorten die hier van oorsprong niet voorkomen, daardoor geen natuurlijke vijand hebben en zo ongestoord hun gang kunnen gaan in de natuur. Slakken zijn vooral ‘s nachts actief, het is daarom soms lastig om de slakken te verwijderen als ze aan hun diner beginnen. In dit geval geldt dus ook: voorkomen is beter dan genezen. 

#1 Biervallen en chemische korrels

Je hebt bijvoorbeeld vast weleens gehoord dat slakken bijvoorbeeld gek zijn op bier. Dat klopt, de slakken komen op het bier af en verdrinken erin. Toch is het niet erg vriendelijk.  Daarbij trekt de geur van bier juist meer slakken aan. Oftewel, biervallen werken averechts en adviseren we niet. Over chemische slakkenkorrels kunnen we kort zijn. De dingen zijn simpelweg giftig en dat wil je niet in je tuin hebben liggen, zeker niet met rondlopende kinderen en/of huisdieren.

#2 Aaltjes, vogels en egels 

Aaltjes zijn een zeer effectieve optie, alleen wel prijzig. De aaltjes die (naakt)slakken bestrijdt, worden ‘Phasmarhabditis hermaphrodita’ aaltjes genoemd. Deze parasieten vergiftigen de larven van de slak van binnenuit. Het nadeel is wel dat het ongeveer zes weken duurt voordat je vermindering van slakken ziet. Een andere natuurlijke vijand zijn vogels, in het speciaal de merel en de lijster. Hang nestkastjes op in je tuin, hiermee help je ook de krimpende populatie lijsters in Nederland een handje. Datzelfde geldt helaas ook voor de egel populatie in Nederland. Zorg voor een rustig en beschut plekje in de tuin, het liefst met hoog gras en leg wat takken en bladeren neer waarmee die een nest kan bouwen. Zet wat eten neer, zoals katten- of hondenvoer. Egels houden namelijk van vochtig voedsel. Zet ook iedere dag een nieuw bakje vers water klaar. De egels zullen je van dienst zijn door s’ nachts, wanneer jij slaapt, de cannabisplanten te beschermen. Het zijn effectiever en gulzige jagers.

Lees in het volgende deel over de allerbeste tip!

Wij delen graag kennis! Jij?

Facebook
WhatsApp
E-mail
Telegram
Reddit
Twitter

Geef een reactie

Wanneer ontkiem je wietzaden?

Wanneer ontkiem je wietzaden?

De lente is in aantocht! En na de eerste paar zonnige dagen begint het te kriebelen.. Tijd om je cannabiszaden te ontkiemen en snél een

Translate website

Bèta-test. Try reloading the page when the menu isn’t showing below.

Translate Page