Wat is de ideale temperatuur #4: Vapour Pressure Deficit

In de eerste blog uit deze reeks vertelden we over de ideale temperatuur range voor HPS en LED. Met blog nummer twee praatte we je bij over de werking van stomata’s en waarom temperatuur zo belangrijk is. Tijdens deze blog gaan we nog een stapje verder, want we leggen je een ander zeer belangrijk verschijnsel uit. We gaan het hebben over Vapour Pressure Deficit bij Cannabis! 

Je weet inmiddels dat een goede cannabiskweker streeft naar effectieve verdamping. Stomata’s die op en top functioneren, waardoor je wietplant goed drinkt, voeding opneemt en maximaal plantmassa aanmaakt. Het functioneren van de stomata’s is afhankelijk van temperatuur en van luchtvochtigheid. Maar wist je dat het eigenlijk nog een stapje verder gaat? Het gaat niet alleen om hoe warm of hoe vochtig, het gaat vooral om de relatie tussen beiden. De balans. Simpel gezegd, hoe warmer het is, hoe vochtiger het dient te zijn. Hoe kouder het is, hoe minder vocht de lucht dient te bevatten. Klinkt simpel toch?  

De uitwerking van deze balans wordt beschreven onder de noemer Vapour Pressure Deficit, afgekort VPD. VPD gaat eigenlijk over in hoeverre een stomata effectief vocht kan overdragen aan de lucht erbuiten. Het is namelijk zo dat zeer warme en droge lucht de verdamping van stomata’s tegenwerkt. In hete en droge klimaten vinden planten het lastig om vocht te verdampen. Het kost te veel moeite om dat water uit het huidmondje te persen. De droge lucht creëert letterlijk een druk op het mondje, waardoor het niet goed opent en sluit.

Dat is soms ook aan de hand als je plant hittestress ervaart of niet effectief groeit. De temperatuur is prima, maar de luchtvochtigheid is veel te laag. De plant drinkt weinig, groeit slecht, laat bladproblemen zien of zelfs voedingstekorten. Denk dan aan een temperatuur van 27 graden met een luchtvochtigheid van onder de 35%.

Voor de gevorderde cannabis kweker is het belangrijk om naar Vapour Pressure Deficit te kijken. Het is namelijk een uitgewerkt model, een schema, waarin precies staat hoe warm het moet zijn en hoeveel vocht er in de lucht dient te zitten bij die specifieke warmte. Een kind kan de was doen toch? Je kijkt welke temperatuur je meet op je thermometer en hoeveel vocht er in de lucht dient te zitten. Tegelijkertijd raden we je aan om je er niet op te verkijken. Het is in de praktijk, in het kweken in een kweektent, niet altijd reëel om de temperatuur én luchtvochtigheid precies te kunnen instellen.

Dat gebeurt in de cannabisindustrie waar het legaal is. Daar zijn kwekerijen met HVAC systemen die precies, computergestuurd, kunnen instellen welke graden en welke % luchtvochtigheid er behaald moet worden. In de hobbymatige kweek voor eigen gebruik is dat lastig. De apparaten zijn er wel, maar kosten een godsvermogen. Dat raden we dan ook niet erg aan.

Doe wat kan

In de kleinschalige kweek voor eigen gebruik, waar we op deze website op gericht is, roei je met de riemen die je hebt. En dat kunnen prima stevige roeispanen zijn. Denk dan aan een trafogestuurde fancontroller met kwalitatieve afzuiger voorzien van standen. Dit apparaat controleert namelijk de temperatuur in je kweektent door de afzuiger harder of zachter af te laten zuiten. Ideaal. Daarbij dien je nog altijd je luchtvochtigheid te controleren.

Kweektip: Meet je een te lage luchtvochtigheid? Is je VPD niet in balans? Gebruik dan een luchtbevochtiger en zet deze naast je potten. Let erop er een te kopen met een groot reservoir, een kalkzuivering en een hygrostaat die de luchtvochtigheid meet. De luchtbevochtiger brengt de relatieve luchtvochtigheid weer op peil. 

Wij delen graag kennis! Jij?

Facebook
WhatsApp
E-mail
Telegram
Reddit
Twitter

Geef een reactie

Wanneer ontkiem je wietzaden?

Wanneer ontkiem je wietzaden?

De lente is in aantocht! En na de eerste paar zonnige dagen begint het te kriebelen.. Tijd om je cannabiszaden te ontkiemen en snél een

Translate website

Bèta-test. Try reloading the page when the menu isn’t showing below.

Translate Page
Plantarium Growshop Logo

Plantarium gaat sluiten

Wij houden op dit moment

LEEGVERKOOP

in de winkel