Wat is supercroppen? #1

In de kweek van cannabis zijn er een legio snoeitechnieken toe te passen, van toppen tot scroggen tot joggen tot pinchen tot lollypoppen. In deze blog nemen we je mee in het supercroppen. Wat is het? Waarom zou je het wel of niet doen?

 Je hebt het vast weleens gezien op het internet. Een tak die gesupercropped is krijgt een stevige verdikking en lijkt zwaardere toppen te oogsten. Supercroppen is een ‘high-stress’ snoeitechniek techniek. Het is een gecontroleerde manier om takken te knakken, waarna ze herstellen en er meer energie naar de top erboven gaat. Door je cannabisplant te supercroppen blijft ze lager, met dikkere takken en bestaat de kans dat je meer wiet oogst.

Waarom zou het wel doen?

Supercroppen doe je om de energiestroom van de plant de beïnvloeden. Het zorgt ervoor dat de plant extra energie, in de vorm van glucose en andere bouwstoffen, naar de beschadigde tak transporteert. En hier zit een positief gevolg: dat blijft het in een bepaalde mate na de supercrop ook doen. Hierdoor worden de toppen op gesupercropte takken altijd dikker, zwaarder en harsrijker. Supercroppen kun je ook doen om een selectief bladerdek te verkrijgen. Door specifieke takken te supercroppen zeg je eigenlijk tegen de plant: “ik wil dat je meer energie in deze takken gaat steken”. Dat kan ervoor zorgen dat deze takken na het herstel extra hard gaan groeien.

En voordat je je rijk rekent, het betekent niet dat supercroppen altijd zorgt voor meer opbrengst. Integendeel. Slecht uitgevoerd kan het juist opbrengst verminderd werken, aangezien de plant te lang moet herstellen van de beschadiging. Je uiteindelijke opbrengst is namelijk afhankelijk van diverse factoren. Eén van die factoren is de totale consumptie aan voedingstoffen door de plant. Hoe meer voedingstoffen een plant opneemt, hoe meer plantmassa (dus gewicht) er wordt aangemaakt. Supercroppen kan ervoor zorgen dat de totale consumptie stijgt.

Waarom zou je het niet doen?

Supercroppen raden we niet altijd aan. Doe het in ieder geval niet bij ongezonde planten of genetica die gevoelig is voor stress. Supercroppen blijft namelijk een snoeitechniek die veel stress veroorzaakt. Slecht uitgevoerd of laat ingezet verhoogt het daarom ook de kans op hermafrodiete dames: cannabisplanten die zowel vrouwelijke bloemen als mannelijke zaadballetjes aanmaken. Dat kan resulteren in toppen vol zaad en is niet wenselijk toch? Daarnaast is het doel van supercroppen ook: snel herstel. Ongezonde planten hebben het al lastig en doen dus langer over het herstel. Dat maakt dat je kweekcyclus een stuk langer gaat duren.

Wij delen graag kennis! Jij?

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail
Share on telegram
Telegram
Share on reddit
Reddit
Share on twitter
Twitter
Geef een antwoord
Cor's Kooi Kwekerij 4 plantarium nijmegen

Cor’s Kooi Kwekerij #4

Augustus Nu wordt het pas echt leuk met Cor’s Kooi Kwekerij. De meeste zijtakken staan te trappelen om door de kooi heen gevlochten te worden.

Cors Kooi Kwekerij 3 plantarium nijmegen

Cor’s Kooi Kwekerij #3

Juni/Juli Het grootste werk voor de buitenkweek is gedaan! Als buitenkweker kun je nu heerlijk achterover gaan zitten en toekijken hoe de dames tot wasdom

buitenkweek cor's kooi kwekerij 2

Cor’s Kooi Kwekerij #2

Mei Buitenkweek: Cor’s Kooi Kwekerij: Nu begint het echte werk. Pak de smartpots, het geplastificeerde gaas en de nijptang erbij. Er moet geklust worden! Meet