Moet ik een autoflower overpotten?

insta Mart wortels
insta Mart wortels

We kregen afgelopen week van een anonieme volger de vraag: moet ik mijn autoflower overpotten als ik buiten kweek? In dit artikel leg ik je de beweegreden uit achter dit advies.

Op veel websites raadt men aan om een autoflower na het ontkiemen rechtstreeks in de ‘grote’ pot te doen. Deze tip gaat vooral op voor beginners. Met deze methode kan er simpelweg minder fout gaan. Het advies klopt ook ten dele, echter ligt het net wat genuanceerder. Ik zal dit wat beter uitleggen. Veel mensen denken dat een autoflower na een bepaalde tijd automatisch bloeit. Dit zit net even iets anders. Een autoflower gaat bloeien wanneer zij de 5e tot 7e vertakking heeft aangemaakt. Dit is het punt waarop de plant ‘volwassen’ genoeg is om zichzelf voort te planten. Je begrijpt dat de groeitijd van een autoflower korter is dan een normale fotoperiode gevoelige plant. Idealiter verloopt de groeiperiode dan ook zonder problemen. Want, ze heeft door een kortere groeitijd ook minder tijd om te herstellen. Oftewel, met name voor beginnend kwekers is het erg handig om het ontkiemde zaadje direct in de grote pot te doen. Dit verkleint de kans dat er ergens iets mis gaat met bijvoorbeeld het verpotten. 

Maar is het direct inzaaien in een grote pot dan de enige en beste manier? Neen, je kunt een autoflower ook prima in een kleiner potje voorgroeien. Desalniettemin heeft dit voor- en nadelen. Op het moment dat je een autoflowerzaadje direct in een grotere pot inzaait, gaat de zaailing enorm veel energie in de wortels steken (zo’n 70%). De plant heeft immers ruimte genoeg om wortels aan te maken. Als je de plant eerst in een klein voorgroei-potje zaait, heeft ze niet zo heel veel ruimte. Het potje wordt dan al snel erg krap. Dit forceert het plantje om meer energie in het bladerdek te steken. Meer energie in de bladeren betekent  het aanmaken van meer bladgroen. En meer bladgroen betekent meer fotosynthese! Fotosynthese is het proces van energievergaring. Dit doet ze door in haar bladeren licht en CO2 om te zetten in suikers en zuurstof. De suikers gebruikt ze als bouwstoffen. Energie dus. 

Echter is het belangrijk dat je balans vindt in hoelang je de zaailing in het voorgroei-potje houdt. Als je de zaailing te lang in het kleine potje laat staan kan dit grote gevolgen hebben. Dat zou kunnen betekenen dat het een zogenaamd ‘root bound’ wortelgestel krijgt. Ik zal wat context verschaffen. Als de zaailing te lang in het kleine potje staat, wortelt ze het kleine potje helemaal vol. Daardoor maakt ze ook snel meerdere vertakkingen aan in het kleine potje. Met het gevaar dat de autoflower denkt dat het tijd is om te bloeien, terwijl ze nog in het kleine potje staat! Niet de bedoeling natuurlijk, want daardoor heeft ze na het overpotten ook weinig groeikracht om in de grote pot veel wortels aan te maken. Daardoor blijft je autoflower klein, met minder opbrengst als gevolg. Zonde natuurlijk. Zorg er daarom voor dat je een autoflower niet te lang in een klein voorgroei-potje laat staan.

Al met al, kijk naar het risico wat je wilt lopen. Ben je een beginnend kweker? Dan is het wat ons betreft verstandiger om de zaailing direct in een grotere pot of de volle grond te doen. Zorg er wel voor dat het een lightmix is (deze aarde is licht bemest). Het voorkomt dat je plantje te veel voeding krijgt. Heb je al (veel) ervaring en durf je het risico aan? Dan kan je streven naar voor een hogere opbrengst en eerst een klein potje gebruiken. Belangrijk: Dit doe je gedurende een week tot anderhalve week, idealiter met een voorgroei-lamp erboven. Dat is aan jou!

Wil je met zo veel mogelijk kennis het meeste uit je kweek halen? Zorg er dan ook zeker voor dat je het expertisecentrum op onze website checkt. Want kennis is kracht!

 

 

Insta Mart
Een root boud plantje

 

 

Translate website

Bèta-test. Try reloading the page when the menu isn’t showing below.

Translate Page
Plantarium Growshop Logo

Plantarium gaat sluiten

Wij houden op dit moment

LEEGVERKOOP

in de winkel