Hoe hoog hang ik mijn LED lamp?

Inmiddels kweekt een groot deel van de klanten hier bij Plantarium voor eigen gebruik onder LED-licht. In de jaren dat we ons met LED bezighouden, krijgen we met regelmaat dezelfde terugkomende vraag. Het gaat namelijk over de vraag hoe hoog een LED-lamp moet hangen. Dat is soms een lastige, ook omdat je met de hoogte een zichtbare winst (of verlies!) in opbrengst en kwaliteit kan behalen.
Er is geen standaard hoogte voor alle LED’s, en daarom ook dit artikel. Bij het kweken met HPS is het namelijk makkelijk. De minimale afstand tot de bovenkant van je plant is namelijk 10% van het wattage, in centimeters. Oftewel, een 400 Watt HPS lamp hang je minimaal 40 cm boven je bladerdek. In de wereld van LED is het anders. Er is geen standaard afstand of formule. De hoogte verschilt van model tot model, van fabrikant tot fabrikant. Veel zaken beïnvloeden namelijk de hoogte, denk dan aan de gebruikte LED-diodes, de lens of lenzen, het Wattage van de diodes, de plaatsing, het model, et cetera.

We hebben alvast 5 tips voor je bedacht die je kunnen helpen om de goede hoogte te bepalen:

1. Lees de instructie van de fabrikant
Daar kunnen we niet vaak genoeg bij stilstaan. De handleiding zit niet voor niets in de doos toch? De fabrikant heeft een lichtbron ontwikkeld en weet precies wat de ideale afstanden zijn. Mits de lamp van een fabrikant die zich bezighoudt met de kweek van cannabis natuurlijk, en het een gerenommeerd merk is. Zie deze afstanden als richtlijn. Dus pak die rolmaat maar uit de kast. Meten is weten!

2. Kies een LED op het formaat van je kweektent
Iedereen leest de geweldige verhalen van honderden LED-modellen op het internet. Soms willen we daardoor meer dan onze mogelijkheden aankunnen. Herkenbaar, maar ga in het geval van LED niet de mist in met een foute aanschaf. Een LED kan te krachtig of te zwak zijn voor de oppervlakte van je kweektent. Een te krachtige lamp geeft al vrij snel lichtstress, ook al hangt de LED helemaal bovenin je ruimte. De bak licht is een overkill. Een te zwakke lamp beschijnt het oppervlakte van je kweektent niet voldoende. Hierdoor ontvangt de plant in de hoek te weinig licht, gaat strekken en loopt achter in topvorming. Kies dus een passende LED!

3. Kies de juiste technologie
Er zit verschil in de toegepaste technologie en het model van LED-lampen. Zo kennen we COB (chip-on-board) LED’s, een soort spot met veel kleine leddiodes dicht bij elkaar gepakt, vaak in een rondje. Meestal zijn dit lampen met een lens, zoals Spectrum King dat heeft.
Eenieder die een beetje onderzoek doet naar LED leest ook de term CREE. Dit verwijst naar de naam van een fabrikant van LED-diodes. Je kunt dus prima CREE LED diodes aantreffen in een COB lamp. Daarnaast zie je vaak panelen voorbijkomen met SMD diodes, de oudere LED-technologie in een nieuw jasje.

4. Let op het werkelijke stroomverbruik
Laat je ook niet misleiden met mooie praatjes over de vergelijking met HPS. Het kweken met LED is anders dan de kweek met HPS, en beide lampen zijn slecht met elkaar te vergelijken. Wat je wel kan doen is letten op het verbruikswattage van de LED-lamp. Die zegt vaak meer dan het beloofde HPS-equivalent. Hoe hoger het verbruikswattage, hoe hoger de afstand tot aan het bladerdek. Wat ook belangrijk blijft is de footprint van de LED. Oftewel, het kweekoppervlak dat de LED effectief beschijnt, op de aangeraden hoogte. In een kweektent van één vierkante meter is een LED die die vierkante meter in de bloeifase goed belicht, ideaal.

5. Hang je LED hoog in geval van twijfel
Twijfel je over de hoogte van een LED-lamp, hang de lamp dan hoog. Sowieso is dit een goed uitgangspunt, ook op het moment dat voorgegroeide plantjes onder de nieuwe lamp komen te staan. Daarbij dien je ook bij problemen de LED hoog te hangen. Je wil mogelijke oorzaken namelijk uitsluiten. Eén van die oorzaken kan een iets te krachtige LED-lamp zijn.

Mocht je vragen hebben of advies willen over LED? Voel je dan vrij om contact met ons op te nemen. Dat kan via mail op info@plantarium.nu, via de telefoon op 024 – 3888 408 of in onze winkel in Nijmegen om de modellen meteen te bekijken. We verkopen diverse modellen, zoals je ook op onze webshop Plantarium.nu ziet. Daarbij hebben we alle LED’s altijd eerst zelf getest, alvorens het in ons assortiment op te nemen. Wel zo belangrijk toch?

Translate website

Bèta-test. Try reloading the page when the menu isn’t showing below.

Translate Page
Plantarium Growshop Logo

Plantarium gaat sluiten

Wij houden op dit moment

LEEGVERKOOP

in de winkel