Gorilla Cookies Kweekverslag (1/3): Ontkiemen en voorgroei

wietzaden ontkiemen in een koffiefilter

Voor deze kweek was ik op zoek naar een mooie nieuwe soort. Ik ben groot liefhebber van de traditionelere soorten als White Widow en Power Plant. Een kennis van me attendeerde mij echter op de Gorilla Cookies van Growers Choice. Na een overheerlijke high van deze zoete wiet was ik meteen verkocht. Voor mijn zaden ga ik steevast naar Plantarium in Nijmegen. Zij bieden zelfs ontkiemgarantie op bepaalde zaden, al is die garantie met de koffiefiltermethode nauwelijks nodig.

Ik begin dit kweekverslag met het ontkiemen van Gorilla Cookies. De zaden doe ik dus in een koffiefilter. (zie foto bovenaan). Knip de koffiefilter aan een kant open. Maak de filter vervolgens goed nat en hem rustig uitdruppelen. Leg de zaden met de punt naar beneden in de filter. Stop de filter in een gripbag zodat die niet kan uitdrogen. De gripbag hang ik vervolgens in het donker in een ruimte waar het 21 graden is. Na een dag of 3 (4) zou je worteltjes moeten kunnen zien. Dit kun je goed zien door de filter tegen het licht te houden.

Als de worteltjes een centimeter of 2 lang zijn kun je ze naar de voorgroeipotjes verplaatsen. Ik neem hier rustig de tijd voor. De wortels zijn kwetsbaar en het is belangrijk ze niet te beschadigen. Het is misschien een beetje overdreven maar ik gebruik zelfs een pincet om de zaden uit de koffiefilter te pakken. Ik kweek eigenlijk altijd op Canna Terra Professional aarde. Deze lichtbemeste aarde is ook geschikt om je ontkiemde zaadjes in te stoppen. Ik vul kleine potjes met deze aarde en met een sateprikkertje maak ik een tunneltje in de aarde. Het worteltje schuif ik daar vervolgens met pincet voorzichtig in. Het zaadje laat ik gedeeltelijk op de aarde liggen zodat die makkelijk(er) kan uitkomen.

Overgang LED voorgroeilamp naar HPS

In deze fase ga ik een LED voorgroeilamp gebruiken van 100 watt. De uiteindelijke lichtbron is 400 watt HPS. De overgang van LED naar HPS binnen een kweekronde is niet ideaal maar ik heb die LED lamp nou eenmaal. Het is naar mijn ervaring overigens nooit een probleem geweest. Ik plaats de potjes met de ontkiemde zaadjes onder de LED voorgroeilamp en zorg dat het rond de babytjes zo’n 23 graden is. Dit kun je doen door een beetje met de afstand van de plant tot de lamp te spelen. Hoe lager je de lamp bij de potjes hangt, hoe warmer het daar zal zijn. Kleine plantjes houden nog niet van te hoge temperaturen dus 23 graden is in deze fase prima!

Water geven bij cannabis is in mijn beleving altijd een dingetje. Sowieso verschilt de waterbehoefte per volwassen plant dus eigenlijk kan ik daar op voorhand niet zoveel over zeggen. Wel kan ik zeggen dat een kleine baby of zaailing niet te veel water nodig heeft. Ik geef ongeveer 30 ml water. Dat meet ik heel precies af met een maatbeker. Dit is echt belangrijk, als de wortels te nat staan zal het kleine plantje heel traag groeien en uiteindelijk verstikken. In de CANNA aarde zit voor 2 weken voeding. Daar hoef ik me dus voorlopig nog niet mee bezig te houden voor dit verslag. Ik voeg wel altijd direct wat Rhizotonic toe voor de wortelstimulatie.  Dit herhaal ik om de dag. Zodra het plantje 2 cm boven de pot uitkomt vul ik het potje tot de rand met aarde. Ik laat de zaailingen 2 weken onder deze lamp staan. Als de plant gaat groeien let ik er overigens goed op dat de hoogte van de lamp mee beweegt.

Ben jij ook benieuwd hoe dit zich verder onwikkeld? Kijk dan regelmatig op ons online Expertise Centrum voor updates!

In deel 2 beschrijf ik de groeifase van deze jongedames >

Wij delen graag kennis! Jij?

Facebook
WhatsApp
E-mail
Telegram
Reddit
Twitter

Geef een reactie

Wanneer ontkiem je wietzaden?

Wanneer ontkiem je wietzaden?

De lente is in aantocht! En na de eerste paar zonnige dagen begint het te kriebelen.. Tijd om je cannabiszaden te ontkiemen en snél een

Translate website

Bèta-test. Try reloading the page when the menu isn’t showing below.

Translate Page
Plantarium Growshop Logo

Plantarium gaat sluiten

Wij houden op dit moment

LEEGVERKOOP

in de winkel