Doede de Jong, In Memoriam (1949-2022)

Doede de Jong
Doede de Jong

(Foto credits aan Derrick Bergman / Gonzo Media)

Doede de Jong was voor ons (Plantarium) een van de bekendste wietkwekers uit Nederland. De uit Appelscha afkomstige cannabisactivist streed meer dan 50 jaar lang voor de legalisatie van cannabis! Dit deed hij altijd vol met humor en erg transparant over zijn eigen ‘hobby’ plantjes. Dat waardeerde wij ontzettend in hem. 

Doede was erg fan van kweken op biologische wijze, lekker de natuur zijn werk laten doen. En groot gelijk, want biologisch kweken is niet alleen een stuk gemakkelijker, maar ook milieuvriendelijker.

Hij is zonder twijfel een van de belangrijkste en fanatiekste cannabis idealisten van Nederland, mede door zijn doorzettingsvermogen om de politiek aan te sporen tot legalisatie. Hij vond het recht op zelfbeschikking enorm belangrijk, want “hoe kunnen autonome wezens elkaar veroordelen op acties waar niemand last van heeft?”. Deze filosofie heeft hem erg ver gebracht en maakte hem dan ook een erg geliefde figuur in de cannabis scene! Mede hierdoor is hij gevraagd om mee te doen in de documentaire Nederwiet de movie. Zo heeft hij ook meegewerkt aan Fryske Himp: in poldermodel, de prachtige documentaire van Ernst Ellerman over Doede de Jong. Beide documentaires zijn het bekijken waard!

Buiten zijn stem laten horen aan de politiek, was hij ook voorzitter van het V.O.C. (Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod). Dit deed hij altijd op een respectvolle en vriendelijke manier naar iedereen die hierbij aanwezig was. We hebben hem zelfs een aantal keer mogen verwelkomen bij Plantarium voor V.O.C. vergaderingen. Wat een oprechte man, met een groot hart. 

Hij begon met 300 plantjes in de tuin als probeersel, maar groeide door naar een bevlogen buitenkweker in de kas. Hij rookte zijn wiet niet alleen, hij deed dit voornamelijk voor de olie in cannabis die vele toepassingen heeft. Hij was geen doorgewinterde crimineel die enorme hoeveelheden geld wilde verdienen, maar een Fries met beiden voeten in de klei. Een mens die op vrij eenvoudige wijze wat plantjes groeide met een visie op de toekomst. Iets wat niet ‘hoorde’ te bestaan. Door dit stigma te doorbreken heeft hij veel mensen laten zien dat niet alle kwekers van hetzelfde hout gesneden zijn, en dat het ook anders kan.

Hij heeft zich daarom ook meerdere keren voor de rechter moeten verantwoorden. Tijdens deze rechtszaken hield hij zijn rug recht en stelde openlijk kritische vragen over het gedoogbeleid. Ondanks dat de desbetreffende rechters hier inhoudelijk geen antwoord op wilden geven, maakte hij wel een krachtig punt duidelijk: “De coffeeshophouder moet dan maar zien dat die een andere kweker vindt, dan kan die misschien terecht bij iemand met een machine geweer en handgranaten. Is dat de bedoeling?”

Ondanks dat hij in eerste instantie meer dan 500.000 euro moest betalen aan de staat, is dit later in hoger beroep teruggedraaid na een strijd van 8 jaar. Hij is dan wel schuldig bevonden aan het kweken van cannabis, maar hij kreeg geen straf omdat hij zonder brandgevaar werkte, in de open lucht en zonder het aftappen van stroom.

Doede was eerlijk, transparant en open over de dingen die hij deed. Daardoor was en is hij nog steeds een voorbeeld voor velen. Hij motiveerde vele mensen om op te staan tegen een hypocriete wet, die bovendien niet meer past in deze tijd: Het gedoogbeleid.

Namens alle mensen van Plantarium: Bedankt Doede, voor al je tijd, energie en liefde. Door jou heeft ons cannabisbeleid een kleine stap in de goede richting gezet. We zullen er alles aan doen om je strijd voort te zetten. Je was iemand die nog veel langer had moeten leven en zult nooit vergeten worden!

Rust zacht!

 

Translate website

Bèta-test. Try reloading the page when the menu isn’t showing below.

Translate Page
Plantarium Growshop Logo

Plantarium gaat sluiten

Wij houden op dit moment

LEEGVERKOOP

in de winkel