Cor’s Kooi Kwekerij #3

Cors Kooi Kwekerij 3 plantarium nijmegen

Juni/Juli

Het grootste werk voor de buitenkweek is gedaan! Als buitenkweker kun je nu heerlijk achterover gaan zitten en toekijken hoe de dames tot wasdom komen in Cor’s Kooi Kwekerij. Zoals je hierboven ziet is de kooi nog veel te groot voor de plantjes. Zo halverwege juni kun je de dame voor het eerst toppen. Het toppen zorgt ervoor dat ze niet 1 maar 2 hoofdtoppen aanmaakt en verkleint de kans op toprot aanzienlijk! Hoe doe je dat? Pak de schaar en knip het bovenste kroontje van de hoofdstam eraf. Knip nooit op de oksel, daar waar twee takken samenkomen, maar laat minimaal een halve centimeter aan hoofdstam zitten. Hierdoor herstel de plant sneller van het toppen.

Na het toppen wacht je zeker nog 1 a 2 weken met het vlechten van de tak in de kooi. Zo herstelt je dame van de knipbeurt.

Wacht geduldig tot de eerste zijtakken de rand van de kooi bereiken en wacht dan nog even langer. Zodra je merkt dat de zijtakken lang genoeg zijn en zich gemakkelijk door de mazen van de kooi laten vlechten, begin je hier voorzichtig mee.

Het vlechten doe je met geduld en met voorzichtigheid. Je wil de jongedame zo min mogelijk stress bezorgen. Zorg ervoor dat bij het vlechten de zij tak nooit helemaal horizontaal komt te staan. Je wilt idealiter dat de zijtakken in een hoek van 100 graden ten opzichte van de hoofdstam groeien. Enigszins omhoog dus, want dat is positief voor het watertransport.

TIP

Dreigt je dame zich razendsnel te ontwikkelen en ruim boven je kooi uit te groeien? Top de twee nieuwe hoofdtoppen dan gewoon nog een keer.

Cor's Kooi Kwekerij Deel 3 plantarium

Wij delen graag kennis! Jij?

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail
Share on telegram
Telegram
Share on reddit
Reddit
Share on twitter
Twitter
Geef een antwoord
Cor's Kooi Kwekerij 4 plantarium nijmegen

Cor’s Kooi Kwekerij #4

Augustus Nu wordt het pas echt leuk met Cor’s Kooi Kwekerij. De meeste zijtakken staan te trappelen om door de kooi heen gevlochten te worden.

buitenkweek cor's kooi kwekerij 2

Cor’s Kooi Kwekerij #2

Mei Buitenkweek: Cor’s Kooi Kwekerij: Nu begint het echte werk. Pak de smartpots, het geplastificeerde gaas en de nijptang erbij. Er moet geklust worden! Meet

Buitenkweek Cor's Kooi Kwekerij

Cor’s Kooi Kwekerij #1

Het buitenseizoen breekt in haar volle glorie aan. Bij Plantarium experimenteren we al 25 jaar lang met diverse kweek methoden om de opbrengst, smaak en