Wietzaden ontkiemen en opkweken #1

Wietzaden ontkiemen en opkweken… Hoe doe je dat? In een glas water? In watten? Tussen keukenpapier? Hoe warm? Hoe nat? Wat is nou de beste methode om wietzaden te ontkiemen?

In de 24 jaar dat wij bestaan passeerden diverse ontkiem-methoden de revue. Sommige kwekers zweerden bij het glas water, anderen gebruikten watten die ze bevochtigden en weer anderen drukten het zaadje direct in de grond. Laten we allereerst vooropstellen dat wij ieders ontkiem-manier respecteren! Wij zien dat al onze klanten hun eigen methodes en trucjes ontwikkelen en dat is helemaal prima! Kleinschalig wiet kweken is: ontdekken, experimenteren, leren en uitwisselen. Dat begint al bij het ontkiemen van de wietzaden.

Wij geven al jaren advies en begeleiding in de kweek van cannabis. Van zaadje tot groei tot bloei tot oogst tot dosering. Wij leggen je graag uit welke methoden er zijn om wietzaden ontkiemen, maar we houden het hier bij de methode met de koffiefilter, die wat ons betreft met kop en schouders boven de andere uitsteekt! We zien dat er bij deze methode veel minder misgaat, met een hoger kiempercentage en een snellere zaailing-fase. Bovendien krijg je een kaarsrechte penwortel, wat inplanten een stuk eenvoudiger maakt!

Plantarium’s handleiding: Wietzaden ontkiemen en opkweken

Benodigdheden: een verpakking van 3 of 5 wietzaadjes, een ongebleekt koffiefilter, een gripbag waar het koffiefilter in past, een schoteltje, een bekertje met water, een rolletje tape, genoeg voorgroei potjes, een propagator, wat perliet en eventueel een Electrox voorgroei lamp.

Kijk ook eens naar ons Opkweeksetje, voorzien van alle benodigdheden inclusief aarde! 

  1. Wietzaden ontkiemen? Ga eerst je wietzaden ontkiemen met behulp van de koffiefilter methode. Pak daarvoor een ongebleekt koffiefilter en leg de cannabiszaden in het filter. En let op, een zaadje heeft twee kanten. Je ziet dat er aan de ene kant een spitse punt zit, daar gaat het zaadje open. Aan de andere kant zie je een stompere kant, daar heeft het zaadje aan de plant vastgezeten. Zorg ervoor dat je de kant waar het zaadje open gaat, naar beneden gericht is. Dus: de spitse kant naar de onderkant van het koffiefilter. De wortel dient namelijk naar beneden te groeien. Daar vertellen we je zo meer over.
  2. Maak het koffiefilter lekker nat in een schaaltje of bakje. Laat het ook even uitdruppen. Dat is het mooie van een koffiefilter. Het materiaal kan maar een bepaalde hoeveelheid vocht vasthouden. En dat is precies genoeg voor het ontkiemen van wietzaadjes!
  3. Stop het natte koffiefilter (met de wietzaadjes) in een plastic gripbag. Zorg ervoor dat de onderkant van het koffiefilter ook naar de onderkant van de gripbag gericht is. Sluit vervolgens de gripbag.
  4. Pak een stukje plakband en tape vervolgens de gripbag aan de binnenkant van een keukenkastje. Een zaadje heeft namelijk wat vocht, wat warmte (huiskamertemperatuur) en donker nodig om te ontkiemen. Een keukenkastje is wat dat betreft perfect! Doe het keukenkastje daarom ook dicht.
  5. Na 24 – 48 uur zijn je cannabiszaadjes ontkiemt. Je ziet een klein worteltje uit het zaadje steken. Het worteltje groeit recht naar beneden door de zwaartekracht. Als er ongeveer 1 á 2 cm wortel uit het zaadje steekt ben je klaar voor de volgende fase.

Wij delen graag kennis! Jij?

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail
Share on telegram
Telegram
Share on reddit
Reddit
Share on twitter
Twitter
Geef een antwoord
Cor's Kooi Kwekerij 4 plantarium nijmegen

Cor’s Kooi Kwekerij #4

Augustus Nu wordt het pas echt leuk met Cor’s Kooi Kwekerij. De meeste zijtakken staan te trappelen om door de kooi heen gevlochten te worden.

Cors Kooi Kwekerij 3 plantarium nijmegen

Cor’s Kooi Kwekerij #3

Juni/Juli Het grootste werk voor de buitenkweek is gedaan! Als buitenkweker kun je nu heerlijk achterover gaan zitten en toekijken hoe de dames tot wasdom

buitenkweek cor's kooi kwekerij 2

Cor’s Kooi Kwekerij #2

Mei Buitenkweek: Cor’s Kooi Kwekerij: Nu begint het echte werk. Pak de smartpots, het geplastificeerde gaas en de nijptang erbij. Er moet geklust worden! Meet