Wat is supercroppen? #2

In de vorige blog vertelden we je over het waarom van supercroppen. Nu gaan we verder met hoe je de high-stress snoeitechniek toepast. Hoe werkt supercroppen eigenlijk? 

Vrij simpel, maar moeilijk te masteren. Kies eerst de plek waar je de supercrop wil toepassen. Doe dat idealiter op een stuk tak die nog niet zo stevig is, geen houtig stuk dus. Idealiter altijd met ruime afstand tot een node (een vertakking). Pak dan de tak tussen je duim en wijsvinger vast en maak lichte, knedende bewegingen. Het doel is de tak rustig week te maken op dat punt, rustig te kneuzen, totdat deze broos/slap wordt. Vervolgens buig je heel rustig de tak één kant op. Dat doe totdat je de tak hoort knakken, niet verder. Het gaat erom dat de wand van de tak op één punt licht beschadigd is en dat er snel herstel mogelijk is. Het is bij een succesvolle supercrop dus niet de bedoeling om de tak half af te breken of té ver te buigen.

De beschadigde tak groeit binnen een paar uur weer richting het licht. De wond herstelt zich en er komt een dikke knobbel op. Een succesvolle supercrop heeft een kleine boog, een kleine vergroeiïng. Vaak krijgt de tak een S-vorm.

Wanneer doe je het?

Supercroppen doe je idealiter aan het einde van de groeifase of in de eerste week van de bloei. Doe je het later in de cyclus? Dan bestaat de kans op een tegenvallende oogst. Het kost de plant veel energie om de wond van het supercroppen te dichten, aangezien er in de bloeifase praktisch geen groeihormoon circuleert. Alle energie gaat naar het wondherstel en dat remt de calyx-ontwikkeling, de aanmaak van massa in de top.

Als de tak letterlijk in positie blijft na het herstel, heb je de tak te veel gebogen of te veel beschadigd. De tak hangt, blijft laag en richt zich niet op. Dat kan je ook bewust doen overigens. Het kan namelijk zijn dat je merkt dat de plant te hoog gaat worden. Je ziet al dat je een probleem gaat krijgen; de kans bestaat dat de toppen te dicht in de buurt van de lamp komen. Dan kun je een slecht uitgevoerde supercrop gebruiken om de hoogte te minimaliseren. Je buigt dan te ver door, waardoor de tak niet meer naar boven groeit in het herstellen, maar plat blijft liggen. Hierdoor rem je de hoogtegroei. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je bladerdek voller wordt. Buig de tak dan naar een plek waar nog weinig andere toppen zitten. Hierdoor laat je geen licht verloren gaan op de grond. De zijtakken van deze horizontaal groeiende tak zullen flink toppen gaan produceren.

Ben je te fanatiek geweest? Is er een stuk tak afgebroken? Geen zorgen. Onze geliefde cannabisplant is erg sterk en kan best veel hebben. Pak dan snel een stuk schilderstape en wat satéprikkers. Vervolgens zet je de afgebroken tak weer op de juiste plek en gebruik je de tape om beide delen aan elkaar te tapen. Gebruik eventueel één of twee satéprikkers als ondersteuning. Schilderstape is ideaal, omdat het op een gegeven moment scheurt als de tak verdikt. Ducttape doet dat niet, waardoor je het herstel van de tak tegenwerkt.

Wij delen graag kennis! Jij?

Facebook
WhatsApp
E-mail
Telegram
Reddit
Twitter

Geef een reactie

Wanneer ontkiem je wietzaden?

Wanneer ontkiem je wietzaden?

De lente is in aantocht! En na de eerste paar zonnige dagen begint het te kriebelen.. Tijd om je cannabiszaden te ontkiemen en snél een

Translate website

Bèta-test. Try reloading the page when the menu isn’t showing below.

Translate Page
Plantarium Growshop Logo

Plantarium gaat sluiten

Wij houden op dit moment

LEEGVERKOOP

in de winkel