Helpt CBD-olie tegen ontstekingen?

CBd producten plantarium nijmegen

CBD, of cannabidiol, is een stof die zowel in cannabis- als in hennepplanten te vinden is. Deze stof is een populair voedingssupplement. Er worden diverse helende eigenschappen aan toegeschreven. De meest gebruikte toedieningsvorm van CBD is olie. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel producten waar CBD in zit verkrijgbaar. Zo zijn er zalven, capsules, hondensnoepjes, chocolaatjes en zelfs bruisballen voor in bad met CBD. In dit artikel gaan we wat dieper in op de werking van CBD. Daarnaast bespreken we de klachten waarbij CBD ingezet kan worden.

De ontdekking van CBD

De stof CBD is voor het eerst geïsoleerd in 1940 door Roger Adams. Toch duurde het nog tot 1963 voordat er serieus onderzoek werd gedaan naar CBD. Het sterkste wetenschappelijke bewijs dat op dit moment beschikbaar is over de medicinale werking van CBD, is een onderzoek naar epilepsie. Het Dravetsyndroom en het Lennox-Gastaut-syndroom zijn vormen van epilepsie die voornamelijk bij kinderen voorkomen en slecht reageren op bestaande medicatie. Patiënten met deze syndromen reageren wél positief op CBD: CBD blijkt in staat om het aantal epileptische aanvallen sterk te reduceren. Hoewel CBD doorgaans verkregen wordt uit hennep, het legale nichtje van cannabis, zijn er ook cannabissoorten ontwikkeld die zeer hoge percentage’s CBD aanmaken en zeer láge percentages THC. De cannabissoort Charlotte’s Angel, speciaal ontwikkeld voor kinderen met epilepsie, is hier een goed voorbeeld van.

De werking van CBD

Inmiddels weten we dat CBD de werking van een lichaamseigen cannabinoïde (endocannabinoïde) immiteert, namelijk (de) AG-2. In ons hele lichaam bevinden zich receptoren die ontvankelijk zijn voor CBD. Deze receptoren maken deel uit van een systeem, het ‘endocannabinoïde systeem’. Dit systeem is, net als ons hart- en bloedvatenstelsel en ons skelet, onmisbaar voor de werking van ons lichaam Het endocannabinoïde systeem ondersteunt onderbewuste processen, zoals het op peil houden van temperatuur, zuurtegraad en bloeddruk. Het bijzondere van dit systeem is dat het niet alleen reageert op lichaamseigen stoffen maar dus ook op stoffen verkregen uit planten (phytocannabinoïden). Op dit moment worden legio onderzoeken uitgevoerd door onderzoekers die deze werking proberen te verklaren en bekijken bij welke ziektebeelden of symptomen de stof CBD een medicinale werking kan hebben.

De meeste onderzoeken vinden op dit moment plaats door middel van dierproeven of proeven op losse cellen. Hierdoor is het nog niet mogelijk om met zekerheid te zeggen dat CBD voor mensen bijvoorbeeld een ontstekingsremmer is. De onderzoeken geven echter wel sterke indicaties dat dit het geval kan zijn.

In ratten blijkt CBD in ieder geval effectief te zijn als ontstekingsremmer en als antioxidant. Er lopen op dit moment vele onderzoeken naar CBD als medicijn tegen reuma, artritis, MS, de ziekte van Crohn, en andere ziekten waarbij ontstekingen een grote rol spelen. Er is onlangs zelfs een onderzoek gepubliceerd dat sterke aanwijzingen geeft dat CBD een rol kan spelen in de bestrijding van SARS-CoV2, ofwel Corona!

De voordelen van CBD

Voor iedereen die wil experimenteren met cannabis als medicijn of supplement, is CBD een goed startpunt. CBD heeft geen psycho-actieve eigenschappen: je wordt niet stoned of high, maar kunt  wel van de voordelen van deze cannabinoïde genieten. Omdat CBD een lichaamseigen stof imiteert, ontstaat er geen afhankelijkheid en nauwelijks gewenning. Gevallen van overdosering zijn tot op heden niet geregistreerd.

Een waarschuwing is wel op zijn plaats. Gebruik je medicatie waarbij het eten van grapefruit wordt afgeraden? Dan is CBD in hoge doseringen geen goed idee! Voor het afbreken van sommige medicatie zijn namelijk bepaalde enzymen in de lever nodig, die door stoffen in grapefruit tegengewerkt kunnen worden. CBD maakt gebruik van dezelfde enzymen en zou, net als grapefruit, ophopingen van medicatie kunnen veroorzaken en dus bijwerkingen daarvan kunnen verergeren. Gebruik je CBD in combinatie met medicatie, lees dan dus altijd goed de bijsluiter en overleg met je arts.

Ten slotte merken we bij Plantarium dat door de populariteit van CBD-olie er een ware wildgroei is ontstaan aan CBD-producten. Er is op dit moment nog geen wet- en regelgeving op het gebied van CBD-producten, waardoor producenten niet gecontroleerd worden. Wij verkopen bij Plantarium enkel gerenommeerde CBD-merken als Sensi Seeds, Goldfish Amsterdam en Cibdol. Deze CBD-producten worden door ons jaarlijks getest op inhoud en eventuele vervuiling.

Het is belangrijk om te weten welk CDB-product en welke dosering het beste bij jou past. Hiervoor kun je een vrijblijvende afspraak maken met Cor, onze medicinaal expert. Hij helpt je graag verder met al jouw vragen over CBD.

 

Wij delen graag kennis! Jij?

Facebook
WhatsApp
E-mail
Telegram
Reddit
Twitter

Geef een reactie

Wanneer ontkiem je wietzaden?

Wanneer ontkiem je wietzaden?

De lente is in aantocht! En na de eerste paar zonnige dagen begint het te kriebelen.. Tijd om je cannabiszaden te ontkiemen en snél een

Translate website

Bèta-test. Try reloading the page when the menu isn’t showing below.

Translate Page