Artikel 5: Terpenen

Het vijfde artikel van CHOW gaat over iets wat ons erg aan het hart gaat: terpenen. Waarom terpenen voor een edibles kanaal zo belangrijk is, is dat het gaat om smaak. Terpenen is namelijk een verzamelnaam voor de geur- en smaakstoffen in planten. En die geur- en smaakstoffen, daar is het ons nou net om te doen!

Terpenen zijn minstens zo belangrijk als de hoeveelheden THC / CBD voor het bepalen van je high. Dat lijkt moeilijk te geloven. Maar onderzoek toont aan dat, hoewel je niet stoned of high wordt van terpenen zelf, ze wel een versterkend of sturend effect kunnen hebben op je cannabis beleving (Trimbos, 2012). Er is veel tijd en moeite gestoken in het onderzoeken van welke terpenen nu waar verantwoordelijk voor zijn. Dat resulteert in dit soort mooie, grafische overzichten.


(dutch passion, 2012)

Entourage Effect

Hoe cannabinoiden, terpenen en andere botanische stoffen samenwerken en elkaar beïnvloeden wordt het ‘entourage effect’ genoemd. Als je alleen THC neemt voelt je lichaam zich anders dan wanneer je THC en CBD samen neemt. Dat geld hetzelfde voor het toevoegen van terpenen. Linalool is bijvoorbeeld een terpeen met de geur van lavendel en citrus. Verondersteld wordt dat het een rustgevend effect geeft, maar mogelijk ook de ontspannende effecten van CBD versterkt. (Royal Queen Seeds, 2021)

Het aantal geur- en smaakstoffen in cannabisproducten kunnen heel divers zijn. Dat het er veel zijn wordt duidelijk in het onderstaande flavour wheel!
Kun jij je favoriete soort vinden? Of ontdek je nu dat je vaak zaden kiest in een bepaalde smaakhoek?


(Greenhouse Seeds, 2021)

Het bovenstaande flavor wheel werkt van buiten naar binnen als jij de smaak categorie bij je plant zoekt, en van binnen naar buiten als je vanuit een bepaalde smaak wil kweken of koken.

Werken met eten is werken met smaken

Bij CHOW vinden we het leuk om bij elke kweek blind te ruiken welke terpenen er in zitten. Een soort van tasting, maar dan met cannabis. Daarnaast proberen wij ook altijd te bedenken vanuit de plant wat we ermee kunnen maken, of vanuit het gerecht welke plant erbij past. Eigenlijk net zoals bij het flavor wheel. Je kunt het van verschillende kanten benaderen en uitproberen. Dat is wat het werken met terpenen zo leuk maakt en een extra dimensie geeft aan het maken van je edibles. Als wij een citroencake willen maken, kiezen we bewust voor een strain met citrusterpenen. Willen wij meer een kruidiger gerecht maken dan kiezen wij voor een strain met humuleen, zoals je die in peper en specerijen vindt. Volgens ons past een Super Lemon Haze beter bij een ontbijt smoothie en een scherpe Jack Herrer beter in een Indiase curry. Dit is voor CHOW een fantastische, innoverende manier van het integreren van cannabis. Er zijn verschillende manier om olies, tincturen en andere vormen van extracties toe te voegen aan je eten en drinken. En dat is wat het interessant maakt: bewust nadenken over smaken in plaats van simpelweg gedroogde toppen in een cake stoppen!

In de afgelopen jaren worden er (gelukkig) steeds meer zadensoorten veredeld op smaak dan op potentie alleen. Mensen gaan het net zo belangrijk vinden dat wat ze proeven lekker is, als wat het effect is. En dat is niet alleen een hele logische ontwikkeling, maar zelfs een noodzakelijke ontwikkeling als je het de leden van CHOW vraagt. De noodzaak zit ‘m in de medicinale toepassing van cannabis. De synergie tussen bijvoorbeeld myrceen en THC zorgt op haar beurt voor een meer lichamelijk effect (sedatie en spierontspanning), terwijl aanwezigheid van beta-caryofylleen zorgt voor afname van angstgevoelens die veroorzaakt kunnen worden door een (te) hoog THC-gehalte. CHOW omarmt zowel de recreatieve als medicinale toepassingen van edibles. We hopen dat die toepassingen in de komende jaren meer onderzocht, onderbouwd en toegepast zullen worden.

Het Amerikaanse platform Leafly heeft een classificatie systeem voor cannabis in het leven geroepen waarbij de hoeveelheden THC, CBD en het soort terpenen overzichtelijk in beeld worden gebracht, zodat consumenten een zo compleet mogelijke keuze kunnen maken over welke soort ze willen nuttigen. Als je bekend bent met de wereld van terpenen en hun effect op de cannabis beleving kan dit nuttig zijn voor het specificeren van medicinaal gebruik. Youtubelink Leafly, klik hier

Voor nu willen wij je vooral prikkelen en wat bewuster na te denken over welke terpenen passen bij jou, welk effect je wilt en uiteraard welke smaken je lekker vindt. Juist ook voor edibles. Enjoy!

WhatsApp
Facebook
Telegram
E-mail

Disclaimer:
CHOW is een collectief dat zich verdiept in informatie over en de praktische toepassingen van edibles, met educatieve doeleinden. Wij voorzien mensen van 18 jarige leeftijd en ouder van kwalitatieve en betrouwbare kennis. Edibles kunnen een gezonder alternatief zijn voor de reguliere gebruiksvormen van cannabisproducten, maar ook voor edibles geldt: wees je bewust van de risico’s en lees je goed in. Ons doel is niet het aanzetten tot het consumeren van edibles.