Artikel 4: Roken vs Eten

Zoals je inmiddels wel weet zetten we ons bij CHOW in voor eetbare en drinkbare varianten van cannabisproducten. Maar waarom doen mensen dat eigenlijk? Wat zijn de verschillen tussen roken en eten? Welke voor- en nadelen kleven hieraan? Cannabis roken vs eten. Daar gaan we in dit artikel alles over vertellen.

Wie aan een cannabisproduct denkt, denkt al snel aan ‘blowen’. We zien lange vloeitjes met een tipje erin voor ons. Gevuld met tabak en dan nog de gedroogde bloemtoppen van de beroemde plant. Er zijn nog maar weinig mensen (gelukkig steeds meer!) die een cannabisproduct associëren met een lekker hapje of drankje. Een borrelhapje die je deelt met vrienden. Een cocktail in het zomerzonnetje. Misschien zelfs een infused dessert dat je met je familie eet na een heerlijk kerstdiner. Maar het kan allemaal!

Belangrijk om je te realiseren is dat het consumeren van een edible wel degelijk anders is dan het roken of verdampen. Niet alleen in hoe het eruit ziet, maar juist ook voor je lichaam. We nemen je even mee in de wetenschap achter het eten van een cannabisproduct. Wat gebeurt er nu precies als je een edible consumeert?

Verhitting

Zoals we al eerder schreven in artikel 2: decarboxyleren worden de stoffen van de plant pas werkzame stoffen als deze worden verhit. Wanneer je een cannabisproduct rookt of verdampt gebeurt dit vrij direct. In je lichaam wordt de stof tetrahydrocannabidol (THC) omgezet naar THC Delta 9 (Δ9-THC). Het kenmerkende hiervan is dat je een vrij acute, en voor veel onervaren mensen ook heftige, stonedheid of high krijgt. Zeker bij het roken, al dan niet samen met tabak, komt het effect dus snel en hard binnen. Bij verdampen is dat al iets subtieler omdat het aantal graden meer geleidelijk kan worden opgebouwd.

Dat kan prettig zijn wanneer het effect beter gedoseerd moet worden. Ook is het beter voor de smaakbeleving. De eerste terpenen (geur- en smaakstoffen) verdampen namelijk al vanaf ongeveer 80 graden Celsius. Moet je nagaan wat er met die terpenen gebeurt als je er een vlam bij houdt van 1100 graden Celsius (zoals van een aansteker dus)! Dat is zonde voor mensen die optimaal willen genieten van de geur- en smaakstoffen die de plant te bieden heeft.

Terug naar de edibles

Zoals THC zich omzet in Delta 9 THC bij roken en verdampen, wordt dit bij het eten en/of drinken van een cannabisproduct omgezet naar 11 Hydroxy THC (11-OH-THC). Kenmerkend hieraan is dat het effect (de high of stonedheid) zich langzamer opbouwt, maar het effect houdt wel veel langer aan. Belangrijk om te weten is dat 11 Hydroxy THC vaak veel potenter is dan de Delta 9 variant. Wetenschappelijke tests hebben aangetoond dat de 11-OH-THC tussen de 1.5 en 7 keer meer potent kunnen uitvallen dan haar bekende zuster Delta 9 THC. Ofwel, er is van een cannabisproduct veel minder nodig wanneer het verwerkt wordt in een edible dan wanneer het gerookt of verdampt wordt.

Dit kan een voordeel zijn voor mensen die regelmatig gebruiken om recreatieve of medicinale redenen. Deze manier van (een medicijn) consumeren zorgt er dus voor dat het effect veel langer aanhoudt en daardoor beter verdeeld kan worden over de dag. Kortom: met edibles kun je niet alleen iets lekkers eten, maar ook het maximale rendement uit de duur en de smaak van je plant halen.

Dus niet alleen het effect, maar ook de smaak is belangrijk. Het is sommige lezers vast al eens opgevallen dat er heel veel verschillende zaden verkrijgbaar zijn, ieder met hun eigen specifieke smaakprofiel. Het zou toch mooi zijn als die smaken ook daadwerkelijk geproefd kunnen worden. Helemaal als je kijkt naar de namen van sommige zaden zoals ‘cookies gelato’, ‘cream caramel’ of ‘Blue Berry’! Edibles lijken hierin de uitkomst.

Ook in dit artikel viel het woord terpenen weer.. In het volgende artikel nemen we je uitgebreid mee in deze wondere wereld.

Enjoy!

WhatsApp
Facebook
Telegram
E-mail

Disclaimer:
CHOW is een collectief dat zich verdiept in informatie over en de praktische toepassingen van edibles, met educatieve doeleinden. Wij voorzien mensen van 18 jarige leeftijd en ouder van kwalitatieve en betrouwbare kennis. Edibles kunnen een gezonder alternatief zijn voor de reguliere gebruiksvormen van cannabisproducten, maar ook voor edibles geldt: wees je bewust van de risico’s en lees je goed in. Ons doel is niet het aanzetten tot het consumeren van edibles.