Artikel 3: Toepassing van edibles

Artikel 3 alweer en dit keer zoomen we in op de verschillende toepassingen van edibles. Met andere woorden, hoe en waarvoor gebruiken mensen edibles allemaal? Geloof ons, er is veel te vinden. In gelegaliseerde landen zoals Noord Amerika en Canada zijn (amateur)koks volop bezig om cannabisproducten te combineren met eten en drinken.

Waar kom je edibles zoal tegen en in welke vorm?

Je vindt edibles, naast koekjes en cakejes, in allerlei verschillende vormen: ontbijt, lunch, diners, desserts en haute cuisine (koken op topniveau). Als je een infused basisproduct hebt kun je dit natuurlijk gebruiken voor alle soorten stijlen: van mexicaanse burrito’s en aziatische soep tot oer-hollandse stampot. Mensen genieten op verschillende manier dus van het eten van edibles. Sommigen gebruiken het ook als medicijn. Wat heel begrijpelijk is, want hoe fijn is het als je bijvoorbeeld een CBD koekje kan eten in plaats van dat je moeten roken of olie moet druppelen?

Het Instagram kanaal van Bobbi-Lee Williams (@bobbisbaked) laat zien hoe zij culinaire en medicinale eigenschappen combineert, en zo zijn er nog meer kanalen te vinden. Een opvallende trend die wij zien is dat edibles met lage dosering veelal favoriet zijn. Dat is logisch, omdat ze heel prettig zijn in effect en je voorkomt dat je teveel neemt. Een ander mega pluspunt is dat je met deze dosering dus na een uur of twee rustig nog een edible kan eten.

Naast kanalen op Instagram en boeken van zowel oude rotten in het vak als opkomende talenten zien wij dat er op andere kanalen ook meer aandacht voor edibles is gekomen. Zie bijvoorbeeld de show ‘Cooked with Cannabis’ en ‘Cooking on High’ op Netflix, ’Bong Appetite‘ en de ‘Smokeables’ afleveringen van VICE met Abdullah Saeed op YouTube waarin verschillende chefs een breed scala aan gerechten en toepassingen laten zien.

Hoe doen ze dat dan?

Het maken van een infused olie of boter kennen we inmiddels. Hierover hebben we geschreven in artikel 2. Maar er zijn nog meer creatieve manieren om een basisproduct te maken, of om je cannabisproduct in het eten te verwerken.

Bijvoorbeeld als cocktail om te beginnen op een avond. Je leest het goed, een edible kan ook drinkbaar zijn. Hiervoor wordt er eerst een tinctuur gemaakt. Een tinctuur is een ander woord voor ‘een oplossing’. Hierbij worden waardevolle stoffen (zoals cannabinoïden en terpenen) uit planten of kruiden getrokken. Dit wordt ook wel extraheren genoemd. In het geval van een cannabisproduct kan dit met alcohol of glycerine (naar Cibdol, 2020). Er zijn nog meer manieren om te extraheren, zonder dat daar alcohol voor nodig is. Die informatie is hier te vinden. Wanneer je dus een tinctuur als basisproduct hebt, kun je een cocktail maken.

Andere opvallende manieren van koken met edibles die wij hebben gezien zijn: raspen van toppen over een gerecht, gedroogde toppen laten roken op de barbecue of in een rookoven, en zelfs het persen van plantmateriaal in deeg of brood. Bij het persen in een deeg wordt gebruik gemaakt van een volledige top of een blad. De grote bladeren worden ook wel eens gebruikt als garnering. Kortom: er zijn veel verschillende manieren waarop je de plant kan gebruiken of toevoegen aan je maaltijd. Op de receptenpagina van CHOW zijn meer praktische toepassingen te zien.

We hebben een aantal mooie voorbeelden uit het buitenland benoemd. Maar ook op Nederlandse bodem zijn er een aantal ontwikkelingen waarbij je buiten je etentjes om ook op dagelijkse basis kan genieten van edibles. Kijk eens naar de CBD producten van Goldfish, die variëren van koffie tot hondenkoekjes en zelfs bruistabletten voor in bad. Heel tof! Wij bij CHOW houden het voorlopig bij eten en drinken 🙂

Er zijn natuurlijk tal van (andere) bronnen die je kan gebruiken om je verder te verdiepen in de wondere wereld van de edibles! Wat betreft koken halen wij veel inspiratie uit het Edibles kookboek van Coreen Carrol en Stephanie Hua, dat vorig jaar verscheen. Blijf op de hoogte via onze webpagina en volg ons op instagram voor nieuwe informatie en inspiratie!

Enjoy!

WhatsApp
Facebook
Telegram
E-mail

Disclaimer:
CHOW is een collectief dat zich verdiept in informatie over en de praktische toepassingen van edibles, met educatieve doeleinden. Wij voorzien mensen van 18 jarige leeftijd en ouder van kwalitatieve en betrouwbare kennis. Edibles kunnen een gezonder alternatief zijn voor de reguliere gebruiksvormen van cannabisproducten, maar ook voor edibles geldt: wees je bewust van de risico’s en lees je goed in. Ons doel is niet het aanzetten tot het consumeren van edibles.

Lesen Sie lieber auf Deutsch?

Dies dient nur zum Lesen der Beschreibungen und Informationen. Halten Sie die niederländische Website daneben oder

Bestellen Sie per E-Mail: info@plantarium.nu

Via Google Translate