Artikel 2: Decarboxyleren

Als je edibles gaat maken heb je een infused olie of boter nodig als basisproduct, zoals we eerder al noemden in artikel 1. Om een basisproduct te kunnen infusen wordt er eerst gedecarboxyleerd. Je hoeft dit moeilijke woord niet te onthouden (misschien voor galgje). Maar je moet wel weten dat dit proces van groot belang is voor het succesvol klaarmaken van elke edible. Let’s break it down, wat is decarboxyleren?

Decarboxyleren, ook wel decarben genoemd, betekent het opwarmen van een cannabisproduct zodat de werkzame stoffen geactiveerd worden. Een cannabisplant bestaat uit veel verschillende stofjes, ook wel cannabinoïden genoemd. De meest bekende cannabinoïden zijn CBD en THC. In een onverwamd cannabisproduct heten deze stofjes nog anders, namelijk CBDa en THCa. Bij decarboxyleren (het verwarmen) worden de stoffen CBDa en THCa omgezet in CBD en THC. Daarmee scheid je de zuren van de werkzame stoffen. Deze zuren zorgen namelijk alleen maar voor ongewenste smaken en effecten. Je edible werkt dus niet alleen beter als er eerst wordt gedecarboxyleerd, maar is ook nog smaakvoller! Dat laatste heeft alles te maken met de terpenen. Dit zijn de geur- en smaakstoffen die in de plant zitten en die je zoveel mogelijk wilt behouden. Kortom: decarboxyleren zorgt voor een schoner en smaakvoller basisproduct om mee te koken.

 

(Aphria, 2021)

 

Bij roken of vapen gebeurt het decarboxyleren vanzelf. Je verwarmt de cannabinoïden op een directe manier door verdamping of verbranding. Heel effectief, maar het kan wel ten koste gaan van die prachtige terpenen (geur- en smaakstoffen) die de plant aantrekkelijk maakt. Die smaak is bij eten en drinken juist zo belangrijk! Daarnaast hebben terpenen invloed op de effecten die jij ervaart. Dat leggen we in een later artikel nog uit. De eerste terpenen vervliegen al vanaf 80 graden Celsius. Het is dus van belang om op een lage, constante temperatuur te decarboxyleren. Hoe wordt dit gedaan?

De meest voorkomende methode is de ovenmethode. Hoe werkt dat?

Bij de ovenmethode moet de oven op een constante temperatuur van 110 graden Celcius zijn. Wat hierbij kan helpen is om de oven al ruim een uur van te voren aan te zetten. Belangrijk is om toppen van een gelijke grootte (ongeveer een erwt) te hebben. Deze worden op een bakpapier gelegd en 30 minuten gebakken (Let op: het kan flink gaan ruiken!). De toppen worden daarna uit de oven gehaald om volledig af te koelen. De toppen zijn nu gedecarboxyleerd en klaar voor een basisproduct.

Decarboxyleren wordt dus niet alleen gebruikt voor effect maar juist ook voor smaak. Verschillende soorten planten hebben verschillende soorten smaakprofielen, dit komt omdat de terpenen per plant verschillen. Het smaakprofiel van de plant kan dus gekoppeld worden aan de (gewenste) smaak van het eten. In legale gebieden, zoals Noord Amerika en Canada, brengen de mensen op die manier hun edibles op smaak.
*Kijktip: de kookshow Cooked With Cannabis is te zien op Netflix. Hier zie je hoe chefs duidelijke keuzes maken in smaken en voorkeuren voor planten in combinatie met eten en drinken.

Er zijn nog andere methoden die mensen gebruiken om te decarboxyleren. Deze komen in latere artikelen nog aan bod. Ook gaan we het nog meer over terpenen hebben. Voor nu hopen we dat je voor altijd weet: decarboxyleren is de start!

Enjoy!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WhatsApp
Facebook
Telegram
E-mail

Disclaimer:
CHOW is een collectief dat zich verdiept in informatie over en de praktische toepassingen van edibles, met educatieve doeleinden. Wij voorzien mensen van 18 jarige leeftijd en ouder van kwalitatieve en betrouwbare kennis. Edibles kunnen een gezonder alternatief zijn voor de reguliere gebruiksvormen van cannabisproducten, maar ook voor edibles geldt: wees je bewust van de risico’s en lees je goed in. Ons doel is niet het aanzetten tot het consumeren van edibles.

Lesen Sie lieber auf Deutsch?

Dies dient nur zum Lesen der Beschreibungen und Informationen. Halten Sie die niederländische Website daneben oder

Bestellen Sie per E-Mail: info@plantarium.nu

Via Google Translate